video thumb

دبیر کل سازمان ملل متحد: باید فناوری بلاک چین را مورد پذیرش قرار دهیم!

آنتونیو گوترش (António Guterres)، دبیر کل سازمان ملل متحد عنوان کرد که غول‌ های بین‌المللی باید فناوی بلاک چین را مورد پذیرش قرار دهند. در بیانیه ای که توسط دفتر دبیر کل سازمان ملل متحد ارائه شده است، وی از فناوری بلاک چین که اولین بار در بیت کوین استفاده شده است، برای تبدیل شدن به یکی از ارکان اصلی این سازمان دفاع کرد. سازمانی که هر سال با درآمد ۵۰ میلیارد دلاری به دنبال ایجاد دنیایی باثبات ‌تر است.

در شرایطی که رئیس جمهور چین از بلاک چین به عنوان یک اولویت ملی حمایت کرده، و صندوق ۶ میلیارد دلاری حمایت از کودکان سازمان ملل برای برخی از پروژه‌های خود اقدام به پذیرش کمک‌های مالی در قالب بیت کوین و اتریوم کرده است، این بیاینه گوترش نشان می‌دهد که ارزهای دیجیتال و فناوری زیرساختی آن یعنی بلاک چین به طور جدی در بالاترین سطح از بزرگ ترین نهادهای جهانی مورد بررسی قرار می گیرد.

در حالی که به نظر می ‌رسد چین تا حد زیادی بر استفاده از فناوری بلاک چین به عنوان راهی برای جلوگیری از پولشویی و همچنین ردیابی هر چه بهتر تراکنش‌ های شهروندان خود متمرکز شده است، کار سازمان ملل بیشتر در جهت افزایش اطمینان به حامیان مالی است تا مطمئن شوند کمک ‌های مالی اهدا شده توسط آن‌ها در همان مواردی صرف می‌شود که خودشان تمایل دارند. ضمن اینکه سازمان ملل با استفاده از این تکنولوژی از اتلاف گسترده منابع در زنجیره تامین غول ‌پیکر این سازمان جلوگیری می کند. گوترش در مصاحبه‌ای عنوان کرد:

برای اینکه سازمان ملل بتواند در عصر دیجیتال به وظایف خود به خوبی عمل کند، ما باید از فناوری هایی مانند بلاک چین استفاده کنیم که می تواند به دستیابی به اهداف توسعه پایدار کمک کند.

در ماه اکتبر گوترش، بودجه سازمان ملل را برای اولین بار در طول ۴۵ سالی که از عمر آن می گذرد، به کمیته ملی ارائه کرد. در میان ۲٫۸۷ میلیارد دلاری که برای سال ۲۰۲۰ اختصاص یافته بود حدور ۳٫۳ میلیون دلار یعنی حدود ۱۰ درصد افزایش نسبت به سال گذشته افزایش یافته بود که برای اهداف توسعه پایدار (SDG) و سایر پروژه های فنی که به همکاری بین سازمانی نیاز داشتند، در نظر گرفته شده بود.

این اولین بار نیست که گوترش به طور ویژه از فناوری بلاک چین یاد می کند. او در سپتامبر سال ۲۰۱۸ در یک سخنرانی به سه زبان انگلیسی، اسپانیای و فرانسوی در مورد عدم اعتماد جهانی و یا به بیان خودش “اختلال کمبود اعتماد” اشاره کرد که می ‌توان با استفاده از بلاک چین و با کمک فناوری‌های دیگری مانند هوش مصنوعی و سایر فناوری ها تا حدی این مشکل را حل کرد تا شاید نور امیدی در فعالیت‌های داخلی این سازمان بین‌المللی بدرخشد.

بلاک چین
بلاک چین

در آن سخنرانی که در مجمع عمومی سازمان ملل متحد در نیویورک برگزار شد، گوترش در مورد سوءاستفاده احتمالی از «پرداخت‌های تقریباً ناشناس با استفاده از ارزهای دیجیتال» نیز هشدار داد. او از پتانسیل بلاک چین برای دستیابی به اهداف توسعه پایدار سازمان ملل حمایت کرد. اهداف توسعه پایدار سازمان ملل که در سال ۲۰۱۵ تنظیم شد، از ۱۷ بخش تشکیل شده است که شامل پایان دادن به فقر، تامین کالا و الزام به مسئولیت ‌پذیری است که پیش بینی می شود در دهه ۲۰۳۰ تکمیل شود.

در شبکه نوآوری سازمان ملل متحد پنج پروژه بلاک چین وجود دارد که به منظور تسهیل همکاری بین سازمانی ایجاد شده است .واحد ارتباطات بین‌المللی سازمان ملل (ITU) و سازمان غذا و کشاورزی (FAO)، برای ردیابی زنجیره تامین و عرضه خوک در پاپوا گینه نو مشارکت می‌کنند. صندوق توسعه سرمایه سازمان ملل متحد نیز در حال تحقیق بر روی بلاک چین برای استفاده در حواله‌های بانکی در نپال است. همچنین برنامه توسعه سازمان ملل متحد هم از تکنولوژی بلاک چین برای ردیابی زنجیره تامین کاکائو در اکوادور استفاده می‌ کند.

در اکتبر سال ۲۰۱۹، یونیسف اولین بیت کوین و اتریوم‌های اهدایی را از طرف بنیاد اتریوم دریافت کرد. هدف از دریافت این ارزهای دیجیتال، کمک به تامین بودجه راه‌اندازی استارتاپ ‌های بین ‌المللی است که در تلاشند با استفاده از بلاک چین مشکلات مربوط به ابتکارات سازمان ملل را حل کنند. در زمان راه‌اندازی این پروژه، نمایندگی‌های یونیسف در آمریکا، فرانسه، استرالیا و نیوزلند به این پروژه ملحق شدند و در حال حاضر دفاتر یونیسف در سراسر جهان در حال پیوستن به این طرح هستند.

برای سازمانی در حد و اندازه سازمان ملل، پذیرش ارزهای دیجیتال و ایجاد برنامه ‌هایی با استفاده از بلاک چین کار آسانی نیست. سال‌ها طول کشید که یونیسف از سیستمی متشکل از ده‌ها ذینفع داخلی خارج شود تا بتواند کمک ‌هایی در قالب ارزهای دیجیتال دریافت کند، و این به خاطر امکان دریافت و ارسال ارز دیجیتال از هر نقطه کره زمین است.

استفاده از سایر کاربردهای بلاک چین حتی ممکن است نیازمند زمان بسیار بیشتری باشد. کاربردهایی که نویدبخش کاهش تلفات و هم ‌افزایی بین آژانس‌ های رقیب سازمان ملل است و به اهداکنندگان این اطمینان را می ‌دهد که وجوهی که اهدا کرده اند به درستی خرج خواهد شد. شرکت تحقیقاتی «گارتنر» (Gartner) پیش‌بینی می‌کند در سه سال آینده ۹۰ درصد پروژه‌های مربوط به بلاک چین شکست خواهند خورد.

با اینکه گوترش ارتباط مستقیمی با پروژه‌های بلاک چینی سازمان ملل ندارد، اما او به طریقی پشتیبان تمام این طرح‌ هاست. در سپتامبر سال ۲۰۱۸ نخست وزیر پیشین پرتغال و رئیس سابق کمیته پارلمانی اقتصاد، دارایی و برنامه‌ ریزی، یک برنامه استراتژیک ۲۰ صفحه ‌ای را برای استفاده از فناوری در تحقق اهداف توسعه پایدار منتشر کرد که در آن صراحتاً خواستار حمایت بیشتر از کاربردهای نوآورانه بلاک چین و هوش مصنوعی شده بود.

در این طرح که «راهبرد دبیر کل سازمان ملل متحد درباره فناوری‌های جدید» نام دارد، گوترش مسئولیت هماهنگی و اجرای این طرح را به دفتر اجرایی خود و با همکاری یک گروه مرجع فناوری جدید سپرده است و جلسات سه ماهه ‌ای را ترتیب می‌ دهد تا بروزرسانی ‌ها و پیشرفت کار به وی گزارش داده شود. وی در این باره عنوان کرد:

همانطور که می‌ آموزیم چه چیزی کار می‌ کند و چه چیزی نه، ما استراتژی ها را مجدداً مورد بررسی قرار می دهیم و آن ها بروزرسانی می ‌کنیم. و اطمینان حاصل می‌کنیم که این استراتژی ها می ‌توانند از فرهنگ نوآوری حمایت کنند و تلاش ‌های جهانی ما از تجربیات در سطوح منطقه و کشورها بهره مند می شوند.