سانسور و حذف اخبار مشکلی جهانی است که یکی از نمودهای این مشکل قانون جدید کشور روسیه در مدیریت و اعمال نفوذ بیشتر آن بر اینترنت است که می تواند براحتی اطلاعات را گزینشی کرده و برخی را سانسور و حذف کند این روند افراد فعال در توسعه فن آوری را بر آن داشت تا بدنبال کاهش توانایی دولت ها در سانسور مطالب باشند.
جمعی از توسعه دهندگان بلاک چین در جهان به دنبال تحقق این هدف با تجمیع بیت کوین و ارتباط های اوربیتال هستند که از این طریق بتوانند راهکارهایی برای کاهش توانایی دولت ها و همچنین سازمان های دارای قدرت در سانسور اخبار، ارایه دهند و این مشکل را از دنیای فن آوری حذف کنند.
دامنه نفوذ آنها از مرورگر تور (Tor) تا برنامه پیامرسان زلو (Zello) گسترده شده است و پیش از این نیز در کشور ونزوئلا دیده شده بود که از برنامه زلو برای مطالعه اطلاعاتی که دولت کنترلی بر آن نداشت به منظور سازماندهی معترضان بهره برداری شده است. گروه مستقل توسعه دهندگان که در این حوزه فعال است کارهایی در گستره جهانی با استفاده از ماهواره ها و نرم افزارهای تجهیز شده به تکنولوژی بیت کوین انجام دادند و با استارتاپ استریم پیام ارسال می کنند با این هدف که دسترسی به بیت کوین برای همه جهانیان فراهم شود حتی آنها که به اینترنت وصل نیستند.
توسعه دهندگان هدف این فن آوری را تغییر داده و عنوان می کنند که به دنبال انتشار اخبار و اطلاعاتی هستند که ارگان های قدرتمند و دولتی نمی توانند آنها را سانسور و یا حذف کنند.
چون بیت کوین در ارسال پیام ها محدودیت دارد و کاربران قادر نیستند که هر میزان می خواهند پیام مبادله کنند چالش هایی را در این حوزه ایجاد کرده است. استفاده از سیستم های پرداخت دیجیتال که تئوری دهنده آن سازمان هایی هستند که مترصد سانسور اخبار و اطلاعاتند و میخواهند سیستم های سانسور ناپذیر مانند بیت کوین را از کار بیاندازند ، منطقی به نظر نمی رسد.
بسته خبری تحت عنوان BlockSat توسط یکی از حامیان بیت کوین با نام مستعار SafteyFirst منتشر شده است تعداد زیادی به این مجموعه عنوان آزمایشی برای گواه اثبات اخبار داده اند که به نوعی بازی با کلمات اثبات کار تلقی می شود. در جریان این رویداد پیام ها در جای جای دنیا منتشر و پخش شده اند و همه افراد دارای رسیور ماهواره ای دریافت کننده این اخبار هستند.
این فرد حامی که خود را SafteyFirst معرفی کرده توییت کرده که آینده دسترسی آزادانه به اخبار و اطلاعات مقابل چشمانمان در حال وقوع است. وی در تشریح این ایده با پیامی به “کوین دسک” می گوید: اخبار و اطلاعاتی که به صورت مستقیم می توان دریافت کرد برای آن بخش از جهان که اطلاعات تحت کنترل دولت ها و یا سازمان های قدرتمند است، دارای ارزش است. به دلیل اینکه این سازمان ها به دنبال سانسور و یا ایجاد موانع در مسیر دستیابی مردم به اخبار و اطلاعات مهم هستند.
جلوگیری از سانسور با استفاده از ماهواره ایده جدیدی نیست و باید دید که مقاومت بلاک چین در برابر سانسور چگونه اتفاق می افتد؟ با فراخوان نیک فار فعال حوزه هک در سال ۲۰۱۲ که به راه اندازی گرید جهانی فضای هک (HGG) منتهی شد و گفتنی است که (HGG) گامی برای توسعه پژوهش ها درباره اخبار و ارتباطاتی که نمی توان سانسور کرد توسط ماهواره به شمار می رود که در نهایت انگیزه ای برای علاقمندان این بخش شد تا آنجا که آنها موفق به پرتاب ماهواره کوچکی با نام کیوب ستز (CubeSats) به فضا شدند.
در این فراخوان آمده بود: همزمان با راه اندازی باشگاه رایانه ای کیآس ، از حق برخورداری مردم از ارتباطات آزاد جهانی دفاع شده است و همواره برای ایجاد روابط بدون دخالت و سانسور این فیبرهای شیشه ای که در حیطه فدرال و دولتی هستند، مشکل ساز بودند به این شکل که مدیران برای ایجاد اختلال در تبادل اطلاعات می توانند آنها را کار بیاندازند.
باتوجه به مشکلات مطرح شده می توان گفت که هکرها در راه اندازی راه های ارتباطی که در چارچوب مرزها تعریف نشده باشد موظف هستند. نقش بسیار مهم ، ایجاد برنامه زمین در جوار شبکه ها در ایجاد روابط آزادانه است که در آن دول نمی توانند با آن ارتباط برقرار کنند و یا آن را دستکاری کنند.
همچنین کاربر SafteyFirst مدعی شد که مردم در صورتی که به رسیور ساده مجهز باشند و چند نرم افزار مخصوص و اندکی آگاهی داشته باشند امکان دریافت اخبار بدون سانسور را می یابند. تا آنجا که هیچ نوع اعمال نظربر خط های موبایل و یا مدیریت دولتی قادر به ایجاد اخلال نیست هرچند که کشورهای سرکوب گر مطالب سایت ها را با کلیدواژه های به خصوصی سانسور می کنند.
باتوجه به اینکه ماهواره ها بلاک استریم را در کنترل خود دارند بنابراین می توان گفت بلاک استریم و شرکت هایی که ماهواره ها را اجاره می دهند نیز به اندازه ای تحت کنترل هستند. این در حالی است که کاربر SafteyFirst می گوید ماهواره ها حداقل گزینه جایگزین را در اختیار می گذارند. دولت ها به خصوص دیکتاتورها نظیر دیکتاتوری کشور چاد در زمان اغتشاش و آشوب اینترنت را برای مدت طولانی قطع می کنند در این شرایط است که مردم برای دریافت اخبار و اطلاعات می توانند به ماهواره ها رجوع کنند و به اطلاعاتی که حاکمان خواستار مخفی کردنش هستند دسترسی پیدا کنند.
همچنین کاربر SafteyFirst اعلام کرده که تلاش می کند تا کاربران بتوانند پیام خود را به صورت ناشناس ارسال کنند در این رابطه خدمات مخفی (دارک وب) برای انتشار بدون ترس اخبار کاربران از طریق ماهواره ایجاد شده است. گفتنی است که امکان دسترسی به این وبسایت تنها با مرورگرهایی مانند تور یا بریو که بر حریم شخصی مبتنی هستند فراهم شده است. مدیر جامعه بلاک استریم (گرابلز) بیت کوین را عامل اصلی در این برنامه مخفی می داند به دلیل اینکه پیام ها هزینه بر هستند و تعداد آنها متناسب با پهنای باند موجود ، محدود می باشد.
هزینه ارسال پیام اندک است به طوری که فقط چند سنت برای ارسال پیام باید هزینه کرد به این دلیل که سیستم هنوز نزدیک به محدودیتش نشده است. در مواقعی که پیام هایی همزمان ارسال شود هزینه انتقال پیام بیشتر می شود و همچنین در صورت خیلی زیاد بودن تعداد آنها ، آن پیامی که بیت کوین بیشتری بپردازد برنده می شود.
گرابلز بیان کرد: باتوجه به محدودیت باند ، مواقعی که تقاضا از پهنای باند موجود بیشتر باشد به کاربران امکان ارسال سریعتر پیامشان داده می شود.
همچنین زمانی که بحث ارسال پیام های سیاسی مطرح می شود منطقی تر است که از بیت کوین به جای سیستم های پرداختی دیگر مانند پیپال استفاده شود.
پول آنلاینی که فاقد نظارت سازمان مرکزی است بسیار مناسب برای این به نظر می رسد چون ارزی جهانی است و به کشور خاصی محدود نیست و همچنین هیچ شرکتی نیز قادر به سانسور آن نمی باشد.
استفاده از بیت کوین به این شیوه را “فار” به عنوان بهترین کاربردهای منطبق با ایده اصلی بیت کوین عنوان می کند و آن را شیوه ای برای یکپارچگی گام های دنیا می داند. همچنین گفتنی است “لایتنینگ” نیز سیستم ماهواره ای است که با زیرساخت مدل جدیدی از بیت کوین به اجرا در می آید.
باتوجه به بالا بودن هزینه پردازش ” لایتنینگ” به کاربران فرصت ارسال ریزپرداخت ها که برنامه های مالی کنونی در مدیریت آن عاجز هستند را می دهد. گرابلز لایتنینگ را بسیار مفید ارزیابی می کند به این دلیل که می توان پرداخت را انجام داد و خیلی سریع پیام را انتشار داد و در صورت کوتاه بودن پیامتان حجم کمی بیت کوین باید بپردازید.
فار شبکه غیرمتمرکز ماهواره ها را جام مقدس نفوذناپذیر در برابر سانسور ارزیابی می کند و می گوید: این موضوع پیچیده است و پیدا کردن راه حل برای آن مشکل به نظر می رسد.
به دلیل اینکه هرچند به لحاظ فنی شدنی است ولی چالش هایی از جمله ناهماهنگی در این مسیر وجود دارد که باید طی شود. پیش از این نیز در آغاز کار سیستم عامل متن باز لینوکس کاری نشدنی و غیر منطقی به نظر می رسید در حالی که خود را با سعی جهانی تعدادی از مردم و ایجاد یکپارچگی ثابت کرد و توانست سیستم عامل رایگانی را که اکنون در جای جای دنیا در حال اجراست را راه اندازی کند.
بعد از اتحاد همه گروه ها هم هدفی که از هم جدا بودند، استانداردهای تعاون و همکاری ایجاد شد و بعد از آنکه معرفی ظرفیت ها سخت تر از کنارهم قرار دادن دیتاسنترها نبود این برنامه شکل واقعی به خود گرفت.
در حال حاضر نیز لینوکس با تفاوت بسیار بالایی به عنوان بهترین سیستم عامل در جهان مطرح است و کسب موفقیت های اینچنینی است که هواداران بیت کوین را همچنان نسبت به این تکنولوژی خوش بین نگه داشته است.
همچنین کاربر SafteyFirst با اشاره به مقاله منتشر شده در ماهواره بلاک استریم که نویسنده مسایل و چالش های سیاسی کشور را عنوان کرده می گوید: ماهواره ها می توانند عصر نوینی از به اشتراک گذاری اخبار و اطلاعات شوند و همه نگرش ها می توانند نگرانی و دغدغه های خود بیان کنند و سخنان آنان نیز امکان شنیده شدن و دریافت بازخورد را دارد.