اعضای انجمن بلاک چین ایران، ضمن بیان اینکه دوگانگی برخورد مسولان با پدیده ارزهای دیجیتالی و نبود قانون روشن، عامل اصلی بروز مشکلات در فعالیت های این حوزه شده ، نسبت به حواشی خبری زیادی که در خصوص افزایش برق مصرفی فعالیت ماینینگ ها ایجاد شده انتقاد کردند و مهمترین راه رهایی از چالش های موجود را تدوین و تصویب قانون صریح در مورد استخراج بیت کوین عنوان کردند.
مدیر عامل انجمن بلاکچین ایران با بیان اینکه در ۹ ماه اخیر صنعت ماینینگ از سوی هیات دولت قانونی معرفی شده و بنابراین نمی توان به صورت قهری با پدیده ارزهای دیجیتال برخورد کرد
افزود: رسالت اساسی این انجمن به عنوان یک نهاد مردمی ، ترویج فرهنگ بلاک چین در جامعه است. “محمد شرقی” ضمن انتقاد از تبلیغات منفی که در رسانه ها نسبت به برق مصرفی دستگاه های استخراج بیت کوین در جامعه شده گفت: ایجاد جو منفی تا آنجا پیش رفته که مردم مصرف دستگاه های ماینینگ را زیان بار دانسته و عامل خاموشی های احتمالی می دانند و این شرایط موجب سردرگمی سرمایه گذاران شده آنها نه قادر به سرمایه گذاری های تازه هستند و نه می توانند زمینه ارزش افزوده را فراهم کنند.
وی با انتقاد دوباره از نبود قانون روشن و صریح برای فعالیت ماینینگ ها اظهار داشت: پس از گذشت یک سال هنوز قانون متقن و شفافی تدوین و تصویب نشده در حالی که در ماده ۲ قانون تجارت الکترونیک آمده که فعالیت ماینینگ آیتی محور است و مانعی برای انجام آن وجود ندارد.
شرقی تصریح کرد: با استناد به این ماده قانونی می توان نتیجه گرفت فعالیت ماینینگ ها قانونی و مجاز است بنابراین درخواست اصلی ما آوردن مفاد قانونی مبنی بر غیرقانونی دانستن این فعالیت می باشد.
وی همچنین با بیان اینکه موقعیت قانونگذاری برای انجمن بلاکچین ایران بسیار مهم است ، نسبت به برخورد سلیقه ای که با فعالان ارزهای دیجیتال در کشور می شود ابراز تاسف کرد.
مدیر عامل انجمن بلاکچین ایران با اشاره به اینکه برقی که به واحدهای متقاضی داده می شود بیانگر قانونی دانستن فعالیت آنهاست ادامه داد: این انجمن با برخورد قانونی با تخلفاتی که در این حوزه صورت می گیرد موافق است اما نکته ای که وجود دارد این است که همواره میزان تخلف اندک است.
شرقی همه واحدهای ماینینگ را قانونی و دارای مجوز معرفی کرد به دلیل اینکه واحدهایی که ایجاد می شوند با تقاضای برق آنها موافقت شده و این توافق به معنی قانونی بودن آن است.
وی با ابراز نگرانی از فضای منفی ایجاد شده گفت: طرف حساب ما در این حوزه مشخص نیست و دقیقا نمی دانیم متولی این امر کدام یک از وزارتخانه های نیرو، صنعت ، معدن و تجارت و یا ارتباطات است که بخواهیم برای مذاکره وارد عمل شویم.
این مقام مسول نسبت به بی نظمی هایی که در قانونگذاری بر اساس قیمت پیشنهادی ۷ سنت برای تولید ارز دیجیتال ایجاد شده انتقاد کرد و گفت: مبنا و دلیل انتخاب این قیمت باید مشخص شود چرا که در آغاز عنوان شده بود که تعرفه تولید همچون تعرفه صادراتی باشد این در حالی است که کشوری که با قیمت ۷ سنت از ایران برق خریده باشد وجود ندارد.
شرقی اظهار داشت: در صورت به رسمیت شناختن صنعت ماینینگ باید شرایط آسان برای فعالیت آنها نیز فراهم شود بنابراین موضع شفافی باید در این زمینه اتخاذ شود که اگر تولید رمز ارز بیت کوین و بلاک چین خوب یا مضر است براساس آن برخورد کرد و بر آن متمرکز شد.
به گفته مدیرعامل انجمن بلاکچین ایران، نرخ ۷ سنت برای برق غیرمنطقی انتخاب شده و در هیچ جایی این قیمت دیده نمی شود و این قیمت ۳.۵ تا ۴ برابر قیمت برق تجاری که بیشترین قیمت کشور به شمار می رود.
شرقی گفت: باتوجه به اینکه وزارت نیرو مزرعه های تولید ارزهای دیجیتال ( بیت کوین ) شناسایی می کند و میزان برق مصرفی آنها را بررسی و متناسب با آن مزارع باید پول برق را به صورت نقد و یکجا پرداخت کنند ، این اقدام بر اساس قانون باید به استخراج کنندگان اطلاع داده می شد در حالی که می بینیم ابلاغ نشده است.
وی اظهار داشت: اتلاف شبکه برق در ایران، افزون تر از برق لازم برای تولید بیت کوین در دنیاست، به این شکل که ۱۰ تا ۱۶ درصد میزان اتلاف شبکه برق در کشور و حتی در صورتی که همه جهان در ایران بیت کوین استخراج کنند فقط ۱۲ درصد اتلاف برق کشور را شامل می شوند.
شرقی ازنبود آمار و ارقام متقن در خصوص ماینینگ در ایران خبر داد و افزود: براساس آمار وزارت نیرو ۱۴۸ هزار دستگاه در ایران تولید کننده ارز دیجیتالی هستند که در صورت درست بودن این تعداد، این میزان تنها نیم درصد برق کشور در ساعات پر مصرف است.
کارشناس حوزه بلاکچین و عضو انجمن بلاکچین ایران نیز از به رسمیت شناختن ماینینگ به عنوان صنعت یاد کرد و گفت: این موضوع از سوی دبیر شورای عالی فضای مجازی متذکر شده است.
آشتیانی با اشاره به چالش همیشگی وزارت نیرو در فصل گرما که منجر به خاموشی هایی می شود اضافه کرد: این انجمن کمبود برق را جدی گرفته و در ساعات اوج مصرف برق کمتری مصرف کنند چون خاموشی یهویی به دستگاه ها خسارت وارد می کند.
وی میزان پیک مصرف برق در ایران را ۵۵ تا ۶۰ هزار مگاوات عنوان کرد و افزود: سهم ماینینگ از این میزان برق مصرفی اندکی کمتر از یک درصد است بنابراین حتی با وجود افزایش هفت درصدی میزان پیک مصرف به نسبت سال قبل در کشور
بازهم نمی توان ماینینگ ها را مسبب خاموشی ها و یا حتی افزایش مصرف معرفی کرد. این کارشناس حوزه بلاکچین از دوگانه بودن برخورد مسولان با فعالان حوزه ماینینگ به شدت انتقاد کرد و گفت: این تضاد به شکلی است که استخراج کنندگان بیت کوین در استان یزد با برخورد قضایی و در استان زنجان با همدلی مواجه می شوند.
آشتیانی اظهار داشت: این برخورد دوگانه و سردرگمی های ایجاد شده حتی در گمرک نیز دیده می شود آنجا نیز برای ترخیص دستگاه ها سلیقه ای رفتار می کنند به شکلی که گاهی دستگاه هایی با تعرفه های گوناگون ترخیص و یا توقیف می شوند. و این دوگانگی رفتار خسارت ۳۶۰ میلیارد تومانی را از محل عوارض گمرکی به دولت تحمیل میکند.
آشتیانی گفت: بیشتر دستگاه ها با بی دقتی هایی که صورت گرفته از مبادی غیرقانونی به کشور وارد شدند و همچنین دوگانگی های رفتاری معضلات زیادی را ایجاد کرده است.
وی اضافه کرد: امسال باوجودی که در قالب بخشنامه وزارت صنعت، معدن و تجارت در استان قم ، مجوز و پروانه فعالیت برای مونتاژ ماینر و رمز ارز صادر شده بود با پیام تهدید برخورد با این دستگاه ها از سوی رییس ستاد مبارزه با قاچاق مواجه شدیم.
این کارشناس حوزه بلاکچین از ارایه پیشنهاداتی به وزارت نیرو خبر داد و گفت: برخورد با رافت از سوی وزارت نیرو و همچنین همراهی ما با این وزارتخانه یکی از پیشنهادات است.
آشتیانی پیشنهاد بعدی را سرمایه گذاری ۲۰ درصد درآمد در انرژی های تجدیدپذیر از سوی سرمایه گذاران این حوزه نام برد و تصریح کرد: کارآفرینان حوزه ارزهای دیجیتال را باید سربازان توسعه اقتصادی کشور و نه دزد و کلاهبردار انرژی دانست.
وی گفت: تعیین تکلیف نهایی در این حوزه از مهم ترین تقاضاهای انجمن بلاک چین ایران است. مدیر عامل انجمن بلاکچین ایران نیز تاکید کرد: برخورد قهری وزارت نیرو با فعالان حوزه ماینینگ ، ضریب ترغیب آنان به مسیرهای نادرست نظیر رشد انشعاب های عیرمجاز را افزایش می دهد و خطر زیرزمینی شدن و مخفیانه عمل کردن تقویت می کند.
“محمد شرقی” اضافه کرد: در حالی که با ساماندهی و تعیین تکلیف سریع تر راه هرگونه سواستفاده بر متخلفان و سودجویان بسته خواهد شد بنابراین تا قبل از دست رفتن فرصت باید اقدام کرد و تصمیم گرفت.
وی با اعلام اینکه افرادی که شناسایی شدند با تعرفه تجاری هزینه برق را پرداخت می کنند خطاب به سرمایه گذاران گفت: باتوجه به ریسک پذیری بسیار بالای سرمایه گذاری در حوزه ماینینگ، قبل از اشراف کامل به چند و چون آن به این حوزه وارد نشوید.
وی در واکنش به این خبر که گفته می شود چینی ها برای تولید ارز دیجیتال به ابران حمله ور شدند گفت: در بیشتر موارد در پوشش اخباری از این دست بزرگنمایی می شود اما در اینکه چینی ها درخواست کردند که بتوانند در مناطق آزاد اقتصادی ایران ماینینگ انجام دهند تردیدی نیست وباید دانست که حضور سرمایه گذار خارجی همواره مفید است و تنها مسیری که برای نقش آفرینی آنها تعیین می شود اهمیت دارد.
عضو انجمن و کارگروه استخراج رمز ارز و ماینینگ نیز گفت: باوجودی که از زمان اظهارنظرهای اولیه بانک مرکزی در خصوص بلاک چین دو سال می گذرد ، هنوز متاسفانه آمار و ارقام درستی در این زمینه وجود ندارد.
“امیر بیات” افزود: شنیده می شود که دلیل رشد هفت درصدی برق مصرفی کشور را فعالیت ماینینگ ها عنوان می کنند در حالی که هفت درصد یعنی ۴۰۰۰ مگاوات و فعالیت دومیلیون و ۷۰۰ هزار دستگاه ماینینگ در ایران ، در صورتی که بر اساس نظر وزارت نیرو تعداد دستگاه های تولید کننده ارزهای دیجیتال در کشور فقط ۱۴۸ هزار دستگاه است.
وی گفت: متاسفانه آمار ارقام درستی عنوان نمی شود در صورتی که اگر دو میلیون و ۷۰۰ هزار دستگاه ماینینگ در کشور وجود داشته باشد به این معنی است که ایران تولیدکننده نیمی از بیت کوین جهان است . بیات تصریح کرد: در صورتی که در کشور بیت کوین استخراج نشود مردم به کشورهای دیگر برای خرید رجوع کرده و باید برای دریافت آن دلار هزینه کنند و این چیزی به غیر خروج ارز بیشتر از کشور نیست.