شواهد گویای آن است که هزینه استخراج بیت کوین در دنیا ۷۰۰۰ دلار و میزان برق مصرفی برای هر واحد بیت کوین ۷۲ هزار کیلووات ساعت معادل برق مصرفی ۲۸ مشترک است.
ارزهای دیجیتال به خصوص بیت کوین به عنوان یکه تاز زیان های تحمیلی به جامعه به خاطر استفاده غیر قانونی از برق ارزان قیمت در صدر اخبار قرار گرفته است. رسانه های خبری مملو از اخبار گوناگون از افزایش رو به رشد ایجاد واحدهای استخراج بیت کوین در مراکز بهره مند از برق ارزان قیمت نظیر مدرسه ها و مساجد است.
مشکل تا آنجا ادامه یافت که نمایندگان مردم در مجلس شورای اسلامی و همچنین رسانه ملی نسبت به گستردگی استفاده های غیرمجاز از برق یارانه ای برای تولید بیت کوین توسط واحدهای غیر مجاز تولید کننده ارزهای دیجیتال واکنش نشان دادند.
پایین بودن قیمت برق در ایران به نسبت کشورهای دیگر بستر مناسبی را برای متخلفان فراهم کرده تا آنجا که بر اساس شواهد متقن ، برخی از برق صنعتی و کشاورزی که حتی از برق خانگی هم ارزان تر است نیز با خریداری و اجاره سوله های مجهز به این برق صنعتی ، به سواستفاده در مزارع استخراج بیت کوین می پردازند.
همچنین ابهامی که در قانون ایران برای به رسمیت شناختن خرید و فروش بیت کوین وجود دارد و هنوز اتفاق نظری مبنی بر قانونی و یا غیرقانونی بودن آن موجود نیست مزید بر علت شده و مشکلات را در این بخش دوچندان کرده است.
اما در قانون نسبت به ممنوعیت واردات دستگاه های با مصرف زیاد انرژی تاکید شده بنابراین باتوجه به برق مصرفی بسیار زیاد دستگاه های استخراج بیت کوین می توان به این نتیجه رسید که این دستگاه ها طبق قانون در فهرست اجناس ممنوعه قرار می گیرند و ورود آنها را به کشور می توان در زمره کالاهای قاچاق قلمداد کرد.
در توصیف ارز دیجیتال (Cryptocurrency) می توان گفت این ارزش مدلی از پول الکترونیکی است که با هدف ایمنی بیشتر، نبود واسطه ها و همچنین هویت ناشناخته طراحی و ایجاد شده است.
تکنولوژی غیر متمرکز مورد استفاده در ارزهای دیجیتال، برای کاربران فرصت پرداخت ایمن و همچنین ذخیره سازی پول
را بدون نیاز به ثبت نام و یا بهره گیری از بانک ها و موسسه های واسطه ای را ایجاد می کند به این شکل که بر روی پایگاه داده توزیع شده ای تحت عنوان بلاک چین به اجرا درآمده و واحدهای بنیادی آن با نام استخراج یا ماین ایجاد می شوند.
بیت کوین را می توان نخستین و پرآوازه ترین ارز دیجیتالی متولد سال ۲۰۰۹ معرفی کرد و به تبعیت از آن بیش از ۹۰۰ ارز دیجیتال ایجاد و در بازارهای تجارت جهانی امروز داد و ستد می شود.
شرایط بیت کوین در ایران به شکلی است که هنوز بانک مرکزی و دولتمردان کشور مشروعیت ارزهای دیجیتالی را به رسمیت نشناخته با این وجود ممنوعیت سفت و سختی نیز برای استفاده از آن اعمال نشده و صرافی ها و برخی سایت های آن لاین به ترید آنها مشغولند. پیش از این آذری جهرمی- وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات ، ارزهای دیجیتال را به عنوان نماد تغییرات جهان کنونی معرفی کرد و نگاه منفعلانه در خصوص تکنولوژی و توقعاتی که دستگاه ها از هم دارند را موجب عقب ماندگی و در نتیجه انفعال در حاکمیت دانست.
وی همچنین با اشاره به ظرفیت ارزشمند نیروی جوانان در کشور گفته بود که می توان از قابلیت هایی که در ارتباطات و فن آوری اطلاعات در حوزه بانکداری و همچنین در ساختار مالی کشور
استفاده کرد لذا در این رابطه بنا شد که پست بانک ایران نخستین ارز دیجیتالی کشور را طراحی و پس از دریافت تاییدیه از نظام بانکی کشور معرفی و عرضه شود.
آذری جهرمی ادامه می دهد: ورود ارز دیجیتال به بازار اجتناب ناپذیر است فقط باید برای مواجهه با جنبه های مختلف آن آماده باشیم لذا به دنبال ایجاد شرایطی با بهره گیری از امکانات و قابلیت های موجود در کشور برای طراحی الگویی مشابه با کشور ژاپن هستیم.
وی در تشریح ساختار اجرای آزمایشی ارزهای دیجیتالی گفته بود ضرورتا پول های دیجیتال متکی به پیام رسان ویژه ای نیستند و مهم ارزهای رمزنگاری شده که همان روند رمزگذاری و اجرای الگوریتم ها می باشد.
رییس مرکز ملی فضای مجازی- درباره تصمیماتی نیز از اتخاذ تصمیم هایی برای فعالیت در حوزه ارزهای دیجیتال نظیر بیت کوین خبر داد و گفت: تصمیمات اتخاذ شده هنوز به تایید مدیران بانکی کشور نرسیده است.
سید “ابولحسن فیروزآبادی” ادامه داد: باتوجه به اینکه هنوز نظارت و کنترلی بر ازار ارزهای دیجیتال در کشور وجود ندارد و صرافی های فعالی در این زمینه نیز به صورت غیر قانونی کارها را انجام می دهند بنابراین به مردم توصیه می شود تا مشخص شدن راهبرد نهایی چگونگی برخورد با این پدیده وارد عرصه تجارت ارزهای دیجیتال نشوند.
همچنین بانک مرکزی نیز در این خصوص اعلام کرده بود که بر اساس مصوبه شورای عالی مبارزه با پولشویی در مورد بهره گیری از بیت کوین (Bit Coin) و مابقی ارزهای دیجیتالی ممنوع است. این تصمیم به دلیل ظرفیتی که ارزهای دیجیتالی به عنوان وسیله ای برای پولشویی و همچنین تامین نیازهای اقتصادی تروریسم دارند اتخاذ شده است.
طبق اطلاعیه صادر شده از سوی بانک مرکزی بر ممنوعیت استفاده از بیت کوین و مابقی ارزهای دیجیتالی در کشور تاکید شده و به ارزهایی که پست بانک به دنبال پیاده سازی و اجرا بود پرداخته نشده است.
پس از آن بود که وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات با اشاره به اعلام ممنوعیت بانک مرکزی در کشور، گفت: این ممنوعیت شامل بکارگیری ارز دیجیتال برای رشد و پیشرفت داخلی همچنین باتوجه به اینکه ساختار آینده جهان متکی به فن آوری بلاک چین است بنابراین تا به نتیجه رسیدن ، باید پی گیری های لازم را در این زمینه انجام داد.
آذری جهرمی گفته بود: با وجودی که دغدغه اصلی بانک مرکزی برای فعالیت بیت کوین خروج ارز از کشور خسارت دیدن مردم است که موجب اعلام ممنوعت فعالیت ارزهای دیجیتالی شده ، اما نکته حایز اهمیت این است که ساختار آینده اینترنت بر مبنای بلاک چین طراحی شده است.
همچنین معاون فناوریهای نوین بانک مرکزی نیز در اظهاراتی دلیل صدور بخشنامه بانک مرکزی را تردیدهای ایجاد شده مبنی بر نقش آفرینی بیت کوین در جهت پول شویی و هدر رفت ارزهای دیجیتالی در کشور است.
“ناصر حکیمی” در این رابطه نسبت به گسترش همکاری های بانک مرکزی و معاونت علمی و فناوری ریاستجمهوری و همچنین برقرار ارتباط با بخش های مختلف از جمله فعالان حوزه های کسب و کار ابراز امیدواری کرده بود.
در این میان مدیرعامل پست بانک ایران نیز گفته بود که تهیه و تدوین سندی با نظر همه متنفعان ارزهای دیجتالی در دست اقدام است. ” خسرو فرحی” گفته بود: این سند با همکاری وزارت ارتباطات، پست بانک و مرکز پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات به منظور طراحی چارچوب فعالیت بلاک چین و ارزهای دیجیتال در کشور است تا همه مشمولان بر اساس آن حرکت کنند.
ناشناخته بودن هویت معامله کنندگان ارزهای دیجیتال و رمز نگاری های بیت کوین و ثبت نشدن تبادل صورت گرفته پول با ارز، زمینه استفاده غیر قانونی برخی تاجران را فراهم کرده است و سازمان های امنیتی نیز امکان پی گیری مجرمان و توافق های آنان را ندارند.
تهدیدی که احساس می شود از فعالیت مزارع تولید غیر مجاز ارزهای دیجیتال به دلیل وجود برق ارزان قیمت و همچنین افزایش سیل آسای ورود نیروی کار ارزان به ایران برای ارزکاوی است تا آنجا که معاون برق و انرژی وزیر نیرو نسبت به تداوم این روند ابراز نگرانی کرده است.
“همایون حائری” ضمن بیان اینکه هزینه هر واحد بیتکوین در دنیا ۷۰۰۰ دلار است و میزان برق مصرفی برای هر بیتکوین نیز ۷۲ هزار کیلووات ساعت برق ، به اندازه مصرف ۲۸ مشترک است گفته بود: کم بودن قیمت برق موجب ورود سیل آسای تاجران بیت کوین به کشور شده است.
وی با اشاره به بهره مندی وارد کنندگان دستگاه استخراج بیت کوین از حق مردم ایران، پیشنهاد داده بود تعرفهای با قیمت صادراتی برای این افراد تعیین شود بنابراین اعمال نظارت و رسیدگی ضروری است هرچند که اکنون امکان شناسایی این افراد وجود ندارد اما با تعیین تعرفه شرایط برای ردیابی و شناساییشان فراهم می شود.
معاون برق و انرژی وزیر نیرو گفته بود: ممکن است بیت کوین دارای مزیت هایی باشد اما در شرایط کنونی استخراج کنندگان با دستگاه خود و با استفاده از برق ارزان قیمت فعالیت می کنند در حالی که باید برای فعالیتشان مجوز بگیرند.
به گفته حائری، وقتی که برخی به صورت پنهانی با استفاده از سوخت فسیلی یارانه ای و همچنین با برق یارانه ای بیت کوین استخراج می کنند، می تواند مصداقی برای قاچاق انرژی باشد لذا باتوجه شرایط حساس ایجاد شده، دولت به دنبال تعیین نرخ و طراحی ضوابطی برای کار تولیدکنندگان رمز ارزها است که در آینده نزدیک نحوه بهره گیری از شبکه برق سراسری کشور اعلام می شود.