هر ارز دیجیتال،‌ دارای جوانب مختلفی است که هرقدر بهتر سنجیده شوند،‌ پیش‌بینی‌های پیرامون قیمت نیز درست‌تر و قابل‌‌اعتمادتر خواهند بود. یکی از تحلیل‌هایی که می‌تواند بسیار مفید واقع شود، تحلیل درون‌زنجیره‌ای یا On Chain است. تحلیل درون‌زنجیره‌ای تفاوت‌هایی با سایر سبک‌های تحلیل بازار دارد که حتما باید در نظر گرفته شوند. در ادامه این مطلب، به معرفی تحلیل آنچین پرداخته و جزییات آن را مورد بررسی قرار می‌دهیم.

مفهوم آنچین و تحلیل آنچین

مفهوم آنچین و تحلیل آنچین

اگر بخواهیم مفهوم آنچین ( (On-Chainرا تعریف کنیم، می‌توانیم بگوییم به هر فعالیتی که به‌واسطه ماینرها یا اعتبارسنج‌ها در یک شبکه بلاک‌چین به‌ثبت می‌رسد، آنچین می‌گویند؛ درواقع، کلمه آنچین به رخدادهایی اشاره دارد که در زنجیره بلاک‌های یک شبکه اتفاق می‌افتند.
در تحلیل آنچین، به داده‌های موجود در بلاک‌چین یک ارز دیجیتال‌ پرداخته می‌شود. این تحلیل به معامله‌گران کمک می‌کند تا الگوهایی که در شبکه در حال تکرار هستند را شناخته و از داده‌هایی که به‌دست می‌آورند برای پیش‌بینی قیمت استفاده کنند.

فاکتورهای تحلیل آنچین

مهم‌ترین فاکتورهایی که در تحلیل آنچین سنجیده می‌شوند به‌شرح زیر هستند:

نسبت NVT – Network Value to Transaction Ratio

شاخص NVT، نشان‌دهنده نسبت ارزش شبکه به حجم تراکنش‌ها است. ارزش شبکه برابر با حاصل‌ضرب تعداد کل کوین‌های در حال گردش در قیمت هر کوین است. حجم تراکنش‌ها نیز به ارزش‌ کل تراکنش‌های انجام‌شده در مدت‌زمانی به‌خصوص اشاره دارد که معمولا در بازه ۲۴ساعته سنجیده می‌شود.
NVT= حجم تراکنش‌ها / ارزش کل شبکه
برای مثال، اگر ارزش کل یک شبکه برابر با ۱ میلیارد دلار باشد و تراکنش‌های انجام‌شده در طول ۲۴ ساعت حجمی برابر با ۱۰۰ میلیون دلار داشته باشند، شاخص NVT برابر با عدد ۱۰ به‌دست می‌آید.
اگر NVT بیش از حد بالا باشد، نشان می‌دهد که ارزش کل شبکه بیشتر از چیزی که باید باشد برآورد شده‌است؛ درواقع، فعالیت‌های اقتصادی که در شبکه انجام می‌شوند، کم‌تر از میزان معقول خود هستند. این مسئله نشان می‌دهد که ارز دیجیتال‌ شبکه، قیمتی بالاتر از ارزش واقعی خود دارد.
اگر NVT پایین باشد، این نتیجه حاصل می‌شود که فعالیت آن بیشتر از ارزشی است که برای کل شبکه در نظر گرفته شده‌است؛ درواقع، ارز دیجیتالی که به شبکه متعلق است، قیمتی پایین‌تر از ارزش واقعی خود دارد. افزایش حجم تراکنش‌‌ها نشان‌دهنده پذیرش بیشتر ارز دیجیتال‌ و افزایش قیمت کوین آن در آینده است.

تعداد آدرس‌های فعال – Active Addresses

محاسبه تعداد آدرس‌های فعال در شبکه نیز یکی از فاکتورهای مرتبط با تحلیل آنچین است. برای محاسبه این مقدار، باید آدرس‌های گیرنده و دریافت‌کننده را جمع‌آوری کرده و سپس آدرس‌های تکراری را از آن‌ها حذف کرد. تعداد آدرس‌هایی که باقی می‌ماند، بیانگر تعداد آدرس‌های فعال یک شبکه است.
افزایش تعداد آدرس‌های فعال، می‌تواند نشان‌دهنده پذیرش بیشتر ارز دیجیتال‌ و فراگیرتر شدن آن باشد. هنگامی که سرمایه‌گذاران جدیدی وارد شبکه می‌شوند، تعداد آدرس‌ها نیز افزایش پیدا می‌کند که نشان‌دهنده افزایش قیمت احتمالی رمزارز در آینده است.
در نقطه مقابل، هنگامی که تعداد آدرس‌های فعال کاهش داشته باشد، می‌توان این برداشت را داشت که تمایل سرمایه‌گذاران نسب به آن ارز دیجیتال‌ کاهش یافته‌است و احتمالا در آینده، قیمت نیز کاهش پیدا می‌کند.
نکته‌ای که درمورد تعداد آدرس‌های فعال وجود دارد، این است که نمی‌توان آن را مبنای کاملا دقیقی قرار داد؛ چراکه ممکن است بعضی از سرمایه‌گذاران با چندین آدرس مختلف وارد شبکه شوند یا این‌که تراکنش‌هایی ساختگی را ایجاد کنند؛ بدین‌صورت که رمزارز را از یک آدرس به آدرس دیگری که متعلق به خودشان است انتقال دهند.

تحلیل میزان و زمان نگهداری کوین‌ها – HODLing

عبارت HODLing درواقع به کلمه Holding اشاره دارد؛ اما به‌خاطر یک اشتباه توسط یکی از فعالان بازار، به این شکل درآمد و به همین صورت نیز باقی ماند. در تحلیل HODLing، به‌طورکلی این مسئله مورد بررسی قرار می‌گیرد که سرمایه‌گذاران چه مقدار از ارز دیجیتال‌ را برای چه مدتی نگهداری می‌کنند؛ علاوه‌براین، در تحلیل HODLing، الگوهای تمایل به نگه‌داشتن یک رمزارز و تمایل به فروش آن نیز بررسی می‌شوند.
نتایجی که از این تحلیل به‌دست می‌آیند، می‌توانند نشانگر رخدادهای مهمی باشند. برای مثال، اگر سرمایه‌گذاران دارایی خود را طولانی‌مدت نگهداری می‌کنند، بدین‌معنا است که اعتماد بالایی به ارز دیجیتالی که خریده‌اند دارند. در مقیاس بزرگ‌تر، می‌توان میزان اعتماد سایر فعالین بازار را نیز مورد بررسی قرار داد.
علاوه‌‎براین، زمانی که تمایل به نگهداری و عدم فروش یک دارایی بالا باشد، عرضه به بازار کم می‌شود و پاسخ‌گوی درخواست‌ها نخواهد بود. این مسئله درنهایت می‌تواند منجر به افزایش قیمت ارز دیجیتال‌ شود.

تحلیل آنچین تا چه میزانی موثق است؟

تحلیل آنچین بااین‌که نتایج و داده‌های ارزشمندی را در اختیار معامله‌گران قرار می‌دهد؛ بااین‌حال، نمی‌توان صرفا با تکیه بر این داده‌ها تصمیم‌گیری کرد. تحلیل آنچین باید در موازات با سایر سبک‌های تحلیلی بازار انجام شود و نتایجی که حاصل می‌شوند در کنار یکدیگر قرار بگیرند و درنهایت از برآیند آن‌ها برای تصمیم‌گیری استفاده کرد.

مزایای تحلیل آنچین

تعدادی از مهم‌ترین مزایای تحلیل آنچین عبارت‌اند از:
داده‌های شفاف و دسترس‌پذیر: تمامی داده‌های بلاک‌چین به‌صورت عمومی و در دسترس هستند که به تحلیلگران این امکان را می‌دهند تا بدون نیاز به داده‌های شخصی، اطلاعات را تحلیل کنند.
کاهش امکان تقلب: ازآنجایی‌که تراکنش‌ها بر روی بلاک‌چین به‌ثبت می‌رسند و تغییرناپذیر هستند، احتمال تقلب یا دستکاری در داده‌ها کاهش می‌یابد؛ اما همان‌طورکه قبل‌تر نیز اشاره شد، به صفر نمی‌رسد.
البته از زاویه دید دیگری،‌ می‌توان این مزایا را مزایای کلی شبکه‌های بلاک‌چین دانست.

معایب تحلیل آنچین

تعدادی از مهم‌ترین معایب تحلیل آنچین عبات‌اند از:
کمبود اطلاعات زمینه‌ای: داده‌های موجود در بلاک‌چین اغلب مربوط به تراکنش‌ها هستند و ممکن است اطلاعات زمینه‌ای مانند انگیزه‌ها یا تصمیم‌های کاربران را در بر نداشته باشند.
هویت نامشخص کاربران: به‌خاطر ناشناس‌بودن یا نیمه‌ناشناس بودن کاربران در بلاک‌چین، ممکن است تحلیل‌های آنچین نتوانند به‌طور کامل رفتار واقعی افراد را شناسایی کنند.
عدم انعطاف‌پذیری در پیش‌بینی‌های کوتاه‌مدت: درحالی‌که تحلیل آنچین می‌تواند در تحلیل‌های بلندمدت مفید باشد، ممکن است در پیش‌بینی دقیق روندهای کوتاه‌مدت بازار یا رفتار ناگهانی کاربران مفید نباشد.
وابستگی به کیفیت داده‌ها: کیفیت و دقت داده‌های بلاک‌چین به‌ویژه در بلاک‌چین‌های پرچالش، می‌تواند بر‌ درستی نتایج تحلیل‌ها تاثیر بگذارد.
در تحلیل‌های آنچین،‌ بهتر است تا همیشه معایب آن را گوشه ذهن نگه داشت و آن‌ها را در نتیجه‌گیری‌ها اعمال کرد.

جمع‌بندی انچین

جمع‌بندی

در این مطلب، سعی کردیم تا یک معرفی کلی از تحلیل آنچین و مزایا و معایب آن را ارائه دهیم. تحلیل آنچین، تحلیلی است که به‌خاطر ویژگی‌های خاص بلاک‌چین‌ها امکان‌پذیر شده و انجام آن در سایر بازارهای مالی میسر نیست. پیشنهاد می‌کنیم که برای آشنایی بیشتر با جزییات تحلیل بازار ارزهای دیجیتال، حتما مطالب آکادمی سرمایکس را دنبال کنید.