تنوع‌بخشی به سبد سرمایه‌گذاری، یکی از مهمترین اقدامات افراد برای حفظ ارزش دارایی‌هایی نقدی و تومانی است؛ این تنوع‌بخشی از طریق بازارهای گوناگون مانند بازار سرمایه و ارزهای دیجیتال امکان‌پذیر است.
برخی بر این باورند که برای سرمایه‌گذاری در این بازارها و به خصوص بازار ارزهای دیجیتال نیاز به سرمایه‌ زیادی است. در صورتی که افراد می‌توانند با سرمایه‌های بسیار کم نیز در این بازار حضور داشته و به فعالیت در آن بپردازند. 

فهرست مقاله

ارز دیجیتال چیست و چه تفاوتی با پول رایج دارد؟

ارز دیجیتال نوعی پول است. اما به صورت دیجیتالی مورد استفاده قرار می‌گیرد. هیچکس نمی‌تواند آن‌ها را ببیند و یا در داخل کیف پول همراه خود، نگه دارد. تقریبا اکثر آن‌ها پشتوانه‌ای ندارند و در واقع از اعتماد افرادی که آن‌ها را معامله می‌کنند، پشتوانه کسب می‌کنند.

ارزهای دیجیتال می‌توانند به عنوان یکی از ابزارهای پرداخت نیز به شمار روند. بسیاری از شرکت‌های چند ملیتی از ارزهای دیجیتال معروف مانند تتر برای پرداخت‌های برون مرزی خود استفاده می‌کنند. این امر می‌تواند علاوه بر سهولت در انتقال ارزش مورد نظر، امنیت بیشتری را نیز برای طرف‌های گیرنده و فرستنده این ارزش ایجاد کند. 

علیرغم اینکه ارزهای دیجیتال یک روش پرداخت آسان و سریع هستند، اما برخی از افراد از آن‌ها استفاده نمی‌کنند. شاید مهمترین دلیل نیز این باشد که رمزارزها قابل رویت نبوده و از طرفی هویت طرف‌های گیرنده و فرستنده نیز مشخص نیستند. در ادامه به برخی از تفاوت‌های اصلی ارز دیجیتال با پول فیزیکی پرداخته می‌شود؛ 

فیزیکی نبودن

بر خلاف پول کاغذی یا سکه، ارز دیجیتال شکل فیزیکی ندارد و فقط به صورت اطلاعات دیجیتالی وجود دارد.

سیستم غیرمتمرکز

اغلب ارزهای دیجیتال بر روی شبکه‌ای به نام بلاکچین کار می‌کنند. این شبکه به صورت توزیع شده و بدون نیاز به یک نهاد مرکزی مانند بانک، مدیریت می‌شود. این یعنی هیچ بانک یا دولتی نمی‌تواند بر روی آن کنترل کامل داشته باشد.

تراکنش‌های سریع و ارزان

انتقال ارزهای دیجیتال معمولاً بسیار سریع‌تر و ارزان‌تر از انتقال پول‌های سنتی است.

شفافیت

تمام تراکنش‌های انجام شده بر روی بلاکچین به صورت عمومی و قابل مشاهده برای همه است. البته هویت دقیق افراد معمولاً ناشناس باقی می‌ماند.

محدودیت عرضه

بسیاری از ارزهای دیجیتال دارای عرضه محدودی هستند. به عنوان مثال، تعداد بیت کوین‌ها از قبل تعیین شده است و نمی‌توان به طور نامحدود از آن تولید کرد.

اهمیت سرمایه‌گذاری در ارزهای دیجیتال 

اهمیت سرمایه‌گذاری در ارزهای دیجیتال 

سرمایه‌گذاری در ارزهای دیجیتال در سال‌های اخیر به شدت محبوب شده؛ این محبوبیت برای افراد تازه‌کار و یا با سرمایه کم و خرد بیشتر بوده است. به خصوص اینکه افراد با سرمایه‌های کم می‌توانند با هر میزان بودجه، رمزارز مورد نظر خود را خریداری کرده و در صورت افزایش قیمت، آن‌ها را بفروشند و سود کنند. در ادامه به برخی از دلایل میل و رغبت سرمایه‌داران خرد به بازار ارزهای دیجیتال پرداخته می‌شود؛ 

دسترسی آسان

بر خلاف بازارهای سنتی مانند بازار سرمایه و یا طلا، برای ورود به بازار رمزارزها نیازی به سرمایه بسیار زیاد نیست. حتی با مبالغ کم نیز می‌توان شروع به سرمایه‌گذاری کرد. از سوی دیگر وجود صرافی‌های آنلاین ارزهای دیجیتال با سطح خدمات‌دهی بالا و دسترسی به آن‌ها در هر ساعت از شبانه‌روز باعث شده که امکان خرید و فروش ارزهای دیجیتال برای همه فراهم باشد. 

پتانسیل سود بالا

بررسی روند بازار برای برخی از ارزهای دیجیتال نشان می‌دهد که در برهه‌هایی، پتانسیل رشد در این بازار بسیار بالا بوده است و حتی برخی از رمزارزها در مدت زمان کوتاهی رشد فراتر از انتظاری را تجربه کردند. 

غیرمتمرکز بودن

از دیگر مواردی که باعث می‌شود بازار ارزهای دیجیتال به مکانی مناسب برای ورود و یا حتی شروع سرمایه‌گذاری برای افراد تازه کار بدل شود، عدم وابستگی به نهادهای مالی و راهاندازی و توسعه این ارزهای بر روی شبکه‌های غیرمتمرکزی مانند بلاکچین است. این امر باعث میشود اعمال نفوذ و قدرت در این بازار برای تغییر قیمت‌ها به حداقل ممکن برسد. 

تنوع‌بخشی به سبد سرمایه‌گذاری

به صورت کلی ارزهای دیجیتال یک نوع دارایی جدید و متفاوت هستند که می‌توانند به متنوع سازی سبد سرمایه‌گذاران کمک کنند. از سوی دیگر به دلیل همبستگی کم آن‌ها با سایر بازارهای سنتی مانند طلا و سهام، باعث می‌شود که ارزش آن‌ها وابسته به تغییرات در بازارهای موازی نباشد. 

کم ریسک

همانطور که گفته شد بازار ارزهای دیجیتال، نوسانات قیمتی کمتری را نسبت به بازارهای سهام و طلا تجربه می‌کند. همین امر می‌تواند چالش‌های کمتری را برای سرمایه‌گذاران کوچک ایجاد کند. چرا که در صورت بروز هر نوسانی، سرمایه‌های آن‌ها به کلی از بین نمی‌رود. البته نباید از این نکته غافل شد در صورتی که سرمایه‌داران خرد، از مفاهیم ابتدایی این بازار اطلاعی نداشته باشند، می‌توانند سرمایه‌های خرد خود را نیز به مخاطره اندازند. 

چالش‌های سرمایه‌گذاری در بازار ارزهای دیجیتال با سرمایه کم

شاید مهمترین چالشی که سرمایه‌گذاران خرد با آن روبرو هستند، نبود دانش و اطلاعات کافی برای ورود به بازار و انجام معامله در آن باشد. در صورتی که افراد دانش کافی نداشته باشند، ریسک از دست دادن سرمایه در نوسانات شدید، جدیترین مسئله‌ای است که با آن روبرو خواهند شد. 

از سوی دیگر نبود دانش پایه‌ای، پیش‌بینی رود قیمت ارزهای دیجیتال را بسیار دشوار می‌کند. البته تحلیل‌گران حرفه‌ای نیز ممکن است در این زمینه خطا داشته باشند، اما این امر برای سرمایه‌داران خرد، بیشتر خواهد بود. 

سواستفاده از سرمایه‌داران خرد؛ بسیاری از افراد سودجو به دنبال ترغیب کاربران با سرمایه کم با وعده  سود زیاد در مدت زمان کوتاه هستند.

محدودیت در انتخاب ارزهای دیجیتال؛ یکی دیگر از چالش‌های پیش روی افراد با سرمایه کم، داشتن گزینه‌های محدود برای سرمایه‌گذاری است. بدین معنا که این افراد نمی‌توانند سبد سرمایه‌ای خود را از رمزارزهای گوناگون پر کنند و میبایست به چند نوع آن اکتفا کنند. 

هزینه‌های معاملاتی؛ از دیگر مواردی که می‌تواند فرصت موجود در بازار ارزهای دیجیتال را به چالش برای سرمایه‌داران خرد تبدیل کند، هزینه‌های معاملاتی است. اگر افراد با این قبیل هزینه‌ها آشنا نبوده و در لحظه انتخاب صرافی مورد نظر آن را لحاظ نکنند، ممکن است برای معالات خود دچار مشکل شوند. 

احساسات؛ از دیگر مواردی که می‌تواند بر میزان سود و زیان سرمایه‌داران خرد تاثیر بگذارد، تصمیمات و احساساتشان در شرایط نوسانات قیمتی است. به عنوان مثال طمع در شرایطی که قیمت‌ها بالا و ترس در شرایطی که قیمت‌ها افت دارند، از جمله مواردی است که می‌تواند ارزش سرمایه آن‌ها را دچار نوسان کند. 

به منظور کنترل و البته تسلط نسبی بر اوضاع پیشنهاد می‌شود سرمایه‌داران از هر گونه عمل پیش از تحقیق خودداری کنند. 

عوامل موثر در انتخاب ارز دیجیتال با سرمایه کم

در قسمت‌های پیشین به اهمیت بازار ارزهای دیجیتال به عنوان یکی از گزینه‌های سرمایه‌گذاری خرد پرداخته شد. در این بخش عوامل موثر در انتخاب ارز دیجیتال متناسب با سرمایه مورد بررسی قرار می‌گیرد. در ابتدا باید به این نکته اشاره کرد که انتخاب ارز دیجیتال مناسب برای سرمایه‌گذاری با سرمایه کم، نیازمند دقت و بررسی دقیق است. در این بین بررسی عوامل تاثیر گذار بر این انتخاب، یکی از اولویت‌هاست. 

ارزش بازار و قیمت

نباید از این نکته غافل شد که ارزهای با ارزش بازاری کم، معمولا نوسانات قیمتی بالاتری را تجربه می‌کنند اما از سوی دیگر پتانسیل رشد بیشتری نیز ارائه می‌دهند. از سوی دیگر رمزارزهای ارزانتر نیز امکان خرید با تعداد بیشتر را برای افراد ایجاد می‌کنند. 

 کارکرد و کاربرد ارز دیجیتال

از دیگر مواردی که می‌تواند بر انتخاب ارز دیجیتال تاثیر بگذارد، اهداف معامله و سرمایه‌گذاری بر آن‌هاست. رمزارزهای با پشتوانه یا همان استیبل‌کوین‌ها مانند تتر و تترگلد، همچنین ارزهای دیجیتال معروف مانند اتریوم و بیت کوین از جمله رمزارزهایی هستند که تمایل به نگهداری و یا معامله آن‌ها بیشتر از سایرین است. 

حجم معاملات و نقدشوندگی

یکی از مسائل مهمی که هر سرمایه‌دار چه خرد و چه کلان میبایست به آن توجه کند، میزان نقدشوندگی و حجم معاملاتی آن رمزارز خاص در بازار است. در واقع نباید از این نکته غافل شد که هر چه رمزارزی قدرت نقدشوندگی بالایی داشته باشد، به راحتی قابل خرید و فروش است. 

پشتیبانی صرافی‌ها

در لحظه انتخاب ارز دیجیتال باید به این موضوع توجه کرد که لیست رمزارزهای موجود در صرافی‌های مهم و بزرگ مانند بایننس و کوکوین، شاید بهترین منبع برای سرمایه‌داران خرد باشد. 

ریسک‌پذیری

ثابت شده که ارتباط معناداری بین سطح ریسک پذیری و انتخاب ارز دیجیتال برای سرمایه‌داران خرد و کلان وجود دارد. به عنوان مثال افرادی که تحمل ریسک بالایی دارند، معمولاً به دنبال ارزهای دیجیتال با پتانسیل رشد بسیار بالا هستند. این افراد ممکن است به ارزهای جدیدی که ارزش بازار کمی دارند یا پروژه‌هایی که هنوز در مراحل اولیه توسعه قرار دارند، علاقه‌مند باشند.از سوی دیگر افرادی که ریسک‌پذیری کمتری دارند، ترجیح می‌دهند در ارزهای دیجیتال با ارزش بازار بالا و شناخته شده‌تر سرمایه‌گذاری کنند. این ارزها معمولا نوسانات کمتری دارند و ریسک کمتری نیز به همراه دارند.

بهترین ارزهای دیجیتال برای سرمایه‌گذاری با سرمایه کم

بهترین ارزهای دیجیتال برای سرمایه‌گذاری با سرمایه کم

انتخاب بهترین ارز دیجیتال برای سرمایه‌گذاری با سرمایه کم، یکی از چالش‌های پیش روی بسیاری از افراد است. با توجه به نوسانات بالای بازار ارزهای دیجیتال و تعداد بالای ارزهای موجود، این انتخاب می‌تواند دشوار باشد. اما با در نظر گرفتن برخی عوامل کلیدی، می‌توان به تصمیم‌گیری بهتری دست یافت.

برای انتخاب ارز دیجیتال مناسب میبایست یک دسته‌بندی ارائه داد. در این دسته بندی به انواع ارزهای دیجیتال مانند آلت کوین، شت کوین و حتی رمزارزهای کمتر شناخته شده پرداخته می‌شود. 

دسته اول؛ ارزهای شناخته شده مانند اتریوم و بیت کوین

بسیاری از کاربران تازه کار و یا افراد با سرمایه اندک، بر این باورند که سرمایه‌گذاری بر رمزارزهای شناخته شده، می‌تواند آن‌ها را از زیان‌های گزاف، مصون بدارد. اما باید به این نکته توجه کرد که قیمت این ارزهای دیجیتال در محدود چند ده هزار دلاری است و با هر نوسان قیمتی هر چند کم نیز می‌تواند سرمایه کم افراد را نیز به خطر اندازد. 

دسته دوم؛ آلت کوین ها مانند کاردانو و پالیگان 

به صورت کلی آلت کوین‌ها به تمام ارزهای دیجیتال پس از بیت کوین گفته می‌شود. بنابراین آلت کوین می‌تواند شامل شت کوین و میم کوین نیز باشد. مهمترین آلت کوین‌هایی که پتانسیل سرمایه‌گذاری بالایی دارند کاردانو(ADA)، پالیگان (MATIC)، سولانا (SOL)، بایننس کوین (BNB) و آوالانچ (AVAX)  است. ویژگی منحصر بفرد هر کدام از این رمزارزها باعث شده گزینه مناسبی برای سرمایه‌گذاری خرد باشد. به عنوان مثال کاردانو  با تمرکز بر قراردادهای هوشمند و برنامه‌های غیرمتمرکز، پتانسیل رشد بالایی دارد. پالیگان نیز به عنوان یک شبکه لایه دو برای اتریوم، برای حل مشکل مقیاس‌پذیری اتریوم طراحی شده که این امر پالیگان را به عنوان یکی از گزینه‌های مهم برای سرمایه‌گذاری مطرح کرده است. بایننس کوین نیز توکن بومی صرافی بایننس است که با کاربردهای متنوع و اکوسیستم گسترده، یکی از ارزهای محبوب بازار به شمار می‌رود. 

دسته سوم؛ استیبل‌کوین‌ها مانند تتر

تتر و تترگلد جزو آن دسته از ارزهای دیجیتالی هستند که با پشتوانه دلار و طلای فیزیکی، توانسته‌اند افراد زیادی را برای سرمایه‌گذاری با هر میزان سرمایه، جذب کنند. استیبل‌کوین‌ها علاوه بر اینکه به عنوان ابزاری برای پرداخت و انتقال ارزش به کار می‌روند، می‌توانند برای سرمایه‌گذاری نیز مورد استفاده قرار گیرند. به خصوص اینکه تغییر قیمت در آن‌ها تابع شرایط بازار ارز دیجیتال نیست. 

دسته چهارم؛ شت و یا میم‌کوین‌ها 

رمزارزهایی مانند دوج کوین، شیبا و … در این دسته‌بندی جای می‌گیرند. سرمایه‌گذاران خرد می‌توانند بر آن‌ها سرمایه‌گذاری کنند. به خصوص اینکه برخی از ارزهای دیجیتالی که در این دسته‌بندی قرار دارند، از محبوبیت زیادی نزد کاربران برخوردارند. 

در جدول زیر به بررسی برخی از ویژگی‌ها مانند نوسانات قیمتی، پتانسیل رشد و .. برای برخی ارزهای دیجیتال عنوان شده است.

مقایسه برخی ویژگیهای مهم برای سرمایه گذاری در ارزهای دیچیتال منتخب

 نکات مهم برای سرمایه‌گذاری در ارز دیجیتال با سرمایه کم

سرمایه‌گذاری در ارزهای دیجیتال، حتی با سرمایه کم، می‌تواند فرصت‌های جذابی را برای رشد مالی فراهم کند. با این حال، این بازار بسیار نوسان‌پذیر است و نیازمند آگاهی و احتیاط است. در ادامه به برخی از نکات مهم برای سرمایه‌گذاری با سرمایه کم اشاره می‌شود. 

آموزش و تحقیق

لازمه حضور فعال در این بازار، داشتن دانش و آگاهی ابتدایی است. افراد میبایست قبل از هر گونه سرمایه‌گذاری، به طور کامل در مورد ارزهای دیجیتال، فناوری بلاکچین و اصطلاحات مرتبط به آن آگاهی داشته باشند. ویدیوهای آموزشی، مقالات تخصصی و وبلاگ‌های معتبر در این خصوص می‌تواند کمک کننده باشد. 

شناخت ریسک

سرمایه‌گذاری در ارزهای دیجیتال ریسک بالایی داشته و امکان از دست دادن سرمایه نیز وجود دارد.کاربران میبایست قبل از سرمایه‌گذاری، میزان تحمل ریسک خود را ارزیابی کنند. چرا که همگان بر این باورند که هیچ تضمینی برای سوددهی وجود ندارد. البته این امر تنها در بازار ارزهای دیجیتال نیست و تقریبا هیچ بازار موازی از این قاعده مستثنی نیستند. 

انتخاب صرافی معتبر

صرافی‌های زیادی برای خرید و فروش ارز دیجیتال وجود دارد. اما میبایست صرافی انتخاب شود که بتواند سرویسهای متنوع و متعددی را در اختیار کاربرانش قرار دهد. 

استراتژی‌های سرمایه‌گذاری

استراتژی حضور در بازار ارزهای دیجیتال نیز از جمله مواردی است که افراد میبایست به آن توجه کنند. عمده استراتژی افراد برای حضور در بازار ارزهای دیجیتال، کوتاه‌مدت است. استراتژی که می‌تواند ریسک زیان را نیز بالا ببرد.  

تنوع‌بخشی

سرمایه‌داران خرد میبایست تمام سرمایه‌های خود را در یک ارز دیجیتال سرمایه‌گذاری نکنند. در واقع افراد با متنوع سازی سبد سرمایه‌گذاری، می‌توانند ریسک‌های مرتبط را کاهش دهند. خرید ارزهای مختلف با کاربردها و پتانسیل‌های متفاوت نیز از جمله راهکارهای کاهش ریسک سرمایه‌گذاری در این بازار است.

جمع‌بندی

سرمایه‌گذاری در بازار ارزهای دیجیتال، یکی از راهکارهای تنوع‌سازی به سبد سرمایه‌گذاری افراد است. مزیت مهمی که سرمایه‌گذاری در این بازار دارد، این است که افراد با طیف متنوعی از بودجه در دسترس می‌توانند به آن وارد شده و سود کسب کنند. در واقع این بازار جاذبه‌های زیادی برای سرمایه‌گذاران خرد داشته که با استفاده از آن توانسته تعداد کاربران خود را افزایش دهد.