با محبوبیت روز افزون ارزهای دیجیتال و خرید و فروش آن ها، نیاز به ایجاد بسترهایی برای خرید و فروش و یا مبادله، الزامی است که در حال حاضر این بستر را صرافی های آنلاین ارز دیجیتال فراهم کرده اند که تعدادشان کم نیست و روز به روز در حال افزایش نیز هستند. سود هنگفتی که در معاملات ارز دیجیتال وجود دارد، باعث شده تا یک صرافی ارز دیجیتال مثل بایننس، سالانه میلیون ها دلار سودآوری داشته باشد. اما از میان این همه صرافی ریز و درشتی که هر روزه بر تعدادشان افزوده نیز می شود، بهترین صرافی های ارز دیجیتال کدامند و چه ویژگی هایی دارند؟

صرافی ارز دیجیتال، یک وب سایت یا اپلیکیشن آنلاین است که سرمایه گذاران ارز دیجیتال می توانند در آن جا اقدام به خرید، فروش و یا تبدیل ارز دیجیتال خود به سایر ارزها، نمایند. صرافی های ارز دیجیتال، معمولا تا ۲۰ مورد از محبوب ترین ارزهای دیجیتال را از لحاظ حجم مارکت، پوشش می دهند که می تواند بیشتر از این تعداد هم باشد.

انتخاب صحیح یک صرافی ارزهای دیجیتال ممکن است یکی از مهم ترین کارهایی باشد که یک معامله گر یا سرمایه گذار علاقمند به ارزهای دیجیتال باید آن را انجام دهد. انتخاب یک پلتفرم اشتباه می تواند به طور بالقوه پتانسیل هک ها، اشتباهات و تلاش های بیهوده را افزایش دهد.

هنگام جست و جو برای یافتن یک صرافی مناسب، علاقه مندان باید در ابتدا بدانند که به دنبال چه چیزی هستند. به عنوان مثال آیا هدف آنها صرفا سرمایه گذاری بلند مدت است یا قصد دارد مبادلات منظم را در موقعیت های مناسب انجام دهد؟

ممکن است سرمایه گذاران به دنبال تبادل ارز باشند. پلتفرم هایی هستند که شخص می تواند دارایی های دیجیتال خود را در آنها خرید و فروش کند.برای مثال Spot Bitcoin، یک بیت کوین واقعی است که شخص می تواند به آن را خرید و فرو کرده یا به کیف پول مورد نظر خود انتقال دهد و تا زمانی که بخواهد آن را نگه دارد.

از سوی دیگر، معامله گران ممکن است علاقه مند به مشتقات ارزهای دیجیتال، مثل قراردادهای آتی باشند. پس از اینکه معامله گر اهداف خود را تعیین کرد، می تواند به جنبه هایی از جمله مقررات کشور، امنیت صرافی و سایر جنبه های دیگر توجه کند.

در زیر لیستی از ۱۰ نکته مهم وجود دارد که باید هنگام انتخاب یک صرافی مورد بررسی قرار دهید.

۱. پولشویی/احراز هویت (KYC/AML)

صرافی های مختلف بر اساس موقعیت مکانی، عملیات و خدمات، قوانین و مقررات متفاوتی دارند. برخی از صرافی ها روش شناسایی مشتری(KYC) و مبارزه با پولشویی(AML) را انجام می دهند و کاربران را ملزم به ارائه اطلاعات شخصی خود در هنگام ایجاد حساب می کنند.

این شیوه ها و الزامات بین صرافی های مختلف، متفاوت است. برخی از پلتفرم ها نیاز به KYC و AML را برای برداشت یا واریز مقادیر مشخص و محدود الزامی می دانند و مشتریان را ملزم به ارائه عکس از مدارک شناسایی و گاهی محل اقامت می کنند. برخی پلتفرم ها این مراحل را در زمان افتتاح حساب انجام می دهند.

امروزه بسیاری از صرافی های ارزهای دیجیتال نیز استفاده اتباع برخی کشورها را از پلتفرم خود ممنوع اعلام کرده اند.

۲. اعتبار

از آنجا که فضای ارزهای دیجیتال هنوز هم یک صنعت جدید به حساب می آید، آگاهی از اعتبار هر صرافی بسیار مهم است. بسیاری از صرافی ها درگیر وقایع نامطلوبی از قبیل هک و کلاهبرداری شده اند و کاربران آنها دچار ضرر و زیان های زیادی شده اند.

انجام تحقیقات در مورد صرافی های مختلف و جستجوی آنها در گوگل همراه با کلمه کلاهبرداری می تواند نتایج بسیار مهمی را به شما ارائه دهد. جستجوی نام صرافی در انواع مختلف رسانه های اجتماعی نیز می تواند مفید باشد تا از این طریق متوجه شوید که آیا از آنها شکایتی صورت گرفته است یا خیر.

جست و جوی شرایط و ضوابط هر پلتفرم نیز می تواند مفید باشد تا بتوانید موارد مهمی که ممکن است به آنها در ابتدا توجهی نکنید، کمک کند.

۳. امنیت

هر صرافی، روش امنیتی خاص خود را دارد. بررسی کنید که آیا صرافی از تایید هویت دو عاملی (۲FA) برای ورود استفاده می کند یا خیر. اگر اینگونه نبود ممکن است صرافی با استانداردهای امنیتی امروزی قابل قبول نباشد.

علاوه بر این، بررسی کنید که پلتفرم با چه نوع ۲FA سازگار است. Google authenticator، Authy و Yubikey سه روش مشترک برای ۲FA هستند که می توانند امنیت بیشتری نسبت به ۲FA به صورت پیامک متنی داشته باشند.

برخی صرافی ها اقدامات امنیتی دیگری نیز ارائه می دهند که احتمالا ارزش بررسی دارد. مانند ذخیره و نگهداری ارز در کیف پول های سرد و خدمات حضانتی.

۴. صندوق بیمه

کاربر همچنین می تواند این نکته را بررسی کند که آیا صرافی مورد نظر صندوق بیمه دارد یا خیر. برخی از صرافی ها برای جبران خسارت کاربران خود در شرایط خاص، صندوق بیمه دارند.

برخی از صرافی های ایالات متحده نیز تحت پوشش بیمه سپرده گذاری فدرال (FDIC)قرار دارند که می تواند از میزان مشخصی از وجوه کاربران آمریکایی محافظت کند.

۵. تبادل با ارزهای فیات

معامله گران و سرمایه گذاران در بعضی مواقع و به احتمال زیاد به یک صرافی سازگار با ارز فیات نیاز دارند که ارز خود را به ارزهای فیات ملی خود تبدیل کنند تا بتوانند خارج از دنیای ارزهای دیجیتال از آن استفاده کنند.

برخی از صرافی ها گزینه هایی برای تبدیل ارز به پول فیات را دارند. بررسی این که آیا یک صرافی این قابلیت را دارد یا خیر و با چه ارزهای فیاتی کار می کند، ممکن است لازم باشد.

۶. معاملات لوریج

صرافی های دارای مشتقات ارزهای دیجیتال، معمولا مبادلات با ضریب اهرمی یا لوریج را ارائه می دهند. اهرم در واقع به معامله گران اجازه می دهد مقدار مشخصی سرمایه را بر اساس مقدار ارزی که در صرافی نگهداری می کنند، وام بگیرند.

ممکن است لوریج برای معامله گرانی که به دنبال ورود به موقعیت های کوتاه مدت با اندازه بزرگتر هستند، مفید باشد. صرافی هایی با چندین ارز معمولا اهرم هایی از یک برابر تا ۱۰۰ برابر را ارائه می دهند، اگرچه پلتفرم های مختلف در مورد سطح نقدینگی و حاشیه سود ممکن است قوانین مختلفی داشته باشند.

۷. حجم معاملات

پلتفرم های معاملاتی بسته به تعداد شرکت کنندگان در معاملات در هر زمان و همچنین مقدار دارایی مورد معامله در همان زمان، متفاوت است. این جنبه می تواند مهم باشد زیرا بر چگونگی ورود کاربران یا ورود به موقعیت ها تأثیر می گذارد.

اگر یک معامله گر به دنبال فروش ۱۰۰ بیت کوین باشد، احتمالا قادر نخواهد بود این کار را با مبادله کم حجم انجام دهد، زیرا ممکن است فروشنده کافی با قیمت فعلی بازار وجود نداشته باشد و معامله گر را وادار به فروش و تبادل ارز خود در قیمت های پایین تر کند.

مسائل مربوط به حجم، اغلب موقعیت آلت کوین ها را در برخی صرافی های خاص پیچیده می کند و خرید یا فروش مقادیر زیادی از این دارایی ها را دشوار می کند.بررسی حجم مبادلات ممکن است بعضاً به دلیل ثبت تراکنش های جعلی در بعضی صرافی ها کاری دشوار باشد. یک روش، شامل بررسی تاریخچه سفارشات در صرافی های مختلف و توجه به اینکه چه مقدار از دارایی ها در تاریخچه ثبت شده و تفاوت سطوح قیمتی سفارشات با یکدیگر چقدر است.

روش دیگر ارزیابی حجم معاملات، وب سایت هایی هستند که این نوع داده های را ارائه می دهند. که سایت های Coin360، کوین مارکت کپ و OnChainFX سه سایتی هستند که انواع مختلفی از داده های مربوط به حجم معاملات را لیست می کنند.

۸. قیمت ها

قیمت یک دارایی نیز ممکن است در صرافی های مختلف، متفاوت باشد. دارایی های دیجیتال ممکن است به دلیل زمان ورود کاربران و موقعیت مکانی صرافی، قیمت و حجم معاملات بالاتر یا پایین تری داشته باشند. (گاهی اوقات صرافی های مستقر در چین جهش های قیمتی بیشتری دارند). توجه به این اختلافات می تواند عامل انتخاب یک صرافی باشد، به ویژه در مورد آلت کوین ها.

اختلاف قیمت می تواند همچنین یک علامت هشدار برای پایین بودن نقدینگی و حجم معاملات در یک صرافی باشد.

۹. انتخاب داراریی

دارایی های دیجیتال برتر مانند بیت کوین، اتریوم (ETH) و لایت کوین (LTC) در اکثر صرافی های ارزهای دیجیتال موجود است. با این وجود سایر آلت کوین و توکن های کوچکتر ممکن است در لیست برخی از صرافی ها وجود نداشته باشند.

بنابراین، مهم است که بدانید که هر صرافی کدام یک از ارزهای دیجیتال را ارائه می دهد تا توانید گزینه های مناسب را انتخاب کنید.

۱۰. کارمزدها

بیشتر صرافی ها برای انجام هر تراکنش کارمزدی را دریافت می کنند. این کارمزدها در پلتفرم های مختلف، متفاوت است و معمولا بر اساس درصدی از مقدار تراکنش محاسبه می شود.

کارمزدها ممکن است به اندازه ای که برای سرمایه گذاران مهم است برای معامله گران نیز مهم باشد. معامله گران اغلب در حال خرید و فروش هستند و کارمزدها به آنها برمی گردد. اگرچه این مسئله به اندازه معاملاتی که انجام می دهند نیز بستگی دارد. برخی از صرافی ها کارمزد ارسال و محدودیت برداشت نیز دارند.

انجام تحقیقات به صورت شخصی

انجام تحقیقات به صورت شخصی (DYOR) یکی از مهم ترین نکاتی است که هنگام حضور در فضای ارزهای دیجیتال باید در نظر داشت که این مورد نه فقط در مورد صرافی های دیجیتال، بلکه در مورد کل این صنعت نوپا دارای اهمیت می باشد.

باید عنوان کرد که ۱۰ نکته ای که به آن اشاره شد می تواند جزو مهم ترین نکات در زمان انتخاب یک صرافی دیجیتال باشد که باید حتما مورد بررسی و تحقیق قرار بگیرد. هر چند ضرورت این نکات بسته به اهداف، قیمت ها و نوع فعالیت از فردی به فرد دیگر متفاوت خواهد بود. تردید و تحقیق در زمینه صنعت رمزنگاری جوان و در حال توسعه می تواند بسیار ارزشمند باشد.