یکی دیگر از استراتژی‌های معاملاتی در بازار ارزهای دیجیتال، استراتژی استرادل است که در واقع یک استراتژی معاملاتی خنثی تلقی می‌شود که از آن بیشتر به منظور حفظ سرمایه و کاهش ریسک در بازار استفاده می‌شود. در این استراتژی معاملاتی، خریدوفروش با قیمتی مشخص در تاریخی مشخص انجام می‌شود. این استراتژی بر اساس نوسانات قیمتی عمل می‌کند که به همین دلیل در بازار ارزهای دیجیتال کاربرد فراوان دارد و به عقیده‌ی بسیاری، استراتژی معاملاتی استرادل پتانسیل زیادی برای کسب سود دارد.

استراتژی معاملاتی استرادل (Straddle) چیست؟

 این استراتژی معاملاتی به طور کلی، یک استراتژی خنثی است که در آن معامله‌گر می‌داند که روند ارز دیجیتال موردنظرش قرار است تغییر قابل‌توجهی کند، اما نمی‌داند که این تغییر به سمت افزایش قیمت است، یا کاهش قیمت. ازاین‌رو، دو تراکنش جداگانه از پیش مشخص می‌کند که در تاریخ مشخصی با قیمت از پیش تعیین شده‌ای، عملیات خریدوفروش انجام شود. این درخواست‌های خریدوفروش از طریق اختیار معاملاتی (call option) انجام می‌شوند. اختیار خرید یا فروش قراردادی مالی است که به خریدار حق خرید ارز دیجیتال یا هر دارایی مالی دیگر را با قیمتی از پیش تعیین شده برای زمانی در آینده می‌دهد، اما ملزم به انجامش نیست.

به همین دلیل است که اختیار معاملاتی در استراتژی استرادل کاربرد دارد. معامله‌گر از اینکه روند ارز دیجیتال در نهایت به چه سمتی خواهد رفت اطمینان ندارد، پس دو اختیار خریدوفروش ثبت می‌کند. در این استراتژی معامله‌گر اگر انتظار افزایش قیمت را داشته باشد، یک اختیار خرید تنظیم می‌کند و برای کاهش ریسک احتمالی سقوط قیمتی، در کنار آن یک اختیار فروش نیز تنظیم می‌کند. بر عکس این قضیه در پیش‌بینی کاهش قیمت است که در آن معامله‌گر یک اختیار خرید تنظیم می‌کند و همزمان برای پوشش ریسک احتمالی افزایش قیمت، یک اختیار خرید نیز تنظیم می‌کند. ویژگی این استراتژی این است که مهم نیست قیمت به چه سمتی می‌رود، معامله‌گر در نهایت سود می‌کند.

چگونه از استراتژی استرادل استفاده کنیم؟

برای محاسبه‌ی هزینه‌ی اجرا و تنظیم استرادل، باید قیمت اختیار فروش و اختیار خرید را با یکدیگر جمع کرد. برای مثال، شما ارز دیجیتالی را تحت نظر دارید که می‌دانید قرار است طی خبری در اول ماه آینده، از قیمت 55 دلاری‌اش به طرز قابل‌توجهی تغییر کند، اما از اینکه این خبر باعث افزایش قیمت یا کاهش آن می‌شود، مطمئن نیستید. در این شرایط شما باید به استراتژی استرادل رجوع کنید. معامله‌گر باید دو اختیار معاملاتی خریدوفروش با تاریخ انقضای 15 ام ماه آینده در قیمت 55 دلار تنظیم کند. اگر هر دو موقعیت با قیمت 2.50 دلار معامله شوند، بهای ‌تمام‌شده دو قرارداد 5.00 دلار خواهد بود.

منظور از خط آخر در پاراگراف بالا این است که شما انتظار دارید تا 15 ام ماه آینده قیمت آن ارز دیجیتال از 55 دلار 9 درصد تغییر در جهت صعودی یا نزولی داشته باشد. این رقم، اندازه‌گیری حرکت مورد انتظار آینده برای آن ارز دیجیتال است. برای محاسبه این مقدار به این صورت عمل می‌شود: قیمت پرداختی تقسیم بر قیمت استرایک (قیمت اعمال اختیار معامله)، در این مثال 5 دلار تقسیم بر 55 دلار 9 درصد تغییر مورد انتظار است. شما نیز می‌توانید در کنار این حالت، محدوده معاملاتی را نیز پیش‌بینی کنید. برای تعیین محدوده معاملاتی مورد انتظار برای یک ارز دیجیتال، شما باید قیمت استرادل را به قیمت دارایی اضافه یا از آن کم کنید.

برای مثال، 5 دلار را می‌توان به 55 دلار اضافه یا کسر کرد تا به محدوده معاملاتی 50 تا 60 دلار دست پیدا کنید. اگر معاملات این سهم در محدود 50 تا 60 دلار معامله شود، معامله‌گر ضرر کمی را متحمل می‌شود؛ اما سود واقعی و قابل‌توجه معامله‌گر زمانی است که در تاریخ سررسید قیمت به خارج از محدود 50 تا 60 دلار در جهت صعودی یا نزولی حرکت کند.

اکنون ممکن است بپرسید که در چه حالت‌هایی از این استراتژی، معامله‌گر سود کسب می‌کند؟ در مثالی که زده شد، در صورت کاهش قیمت به 48 دلار، ارزش معاملات اختیار خرید صفر خواهد بود در حالی که اختیار فروش آپشن‌ها به ارزش 7 دلار در سررسید، می‌رسد. در مقابل اگر با افزایش قیمت به 57 دلار روبرو شوید، از معاملات اختیار خرید سود 2 دلاری به معامله‌گر می‌رسد و با صفر شدن اختیار فروش اپشن‌ها، به معامله‌گر ضرر 3 دلاری تحمیل می‌شود. بدترین حالت زمانی خواهد بود که قیمت در محدوده‌ای نزدیک به قیمت اعمال اختیار معامله (قیمت استرایک) باقی بماند.

استراتژی استرادل چه مزایا و معایبی دارد؟

این استراتژی معاملاتی نیز مانند هر استراتژی معاملاتی دیگری دارای مزایا و معایب خاص به خود است که دانستن آن‌ها به ما در درک بهتر این استراتژی معاملاتی کمک می‌کند. این مزایا و معایب به شرح زیر هستند:

مزایای استرادل

چه صعودی شود و چه نزولی، شما سود می‌کنید: استراتژی استرادل بر اساس پتانسیل سود در حرکات صعودی و نزولی عمل می‌کند. معامله‌ای با ارزش 300 دلار را در نظر بگیرید. برای تنظیم اختیار خریدوفروش باید حداقل از مبلغ 10 دلار شروع کنید. اگر قیمت ارز دیجیتال موردنظر افزایش پیدا کند، از دو اختیار معامله‌ی تنظیم شده، اختیار خرید به سود می‌رسد. در مقابل اگر قیمت کاهش پیدا کند، اختیار فروش شما به سود می‌رسد.

امکان استفاده‌ی درست از اخبار و موقعیت‌های قابل‌توجه را می‌دهد: از این استراتژی معاملاتی بیشتر در زمان انتشار اخبار مهم و گزارش‌های مهم پروژه‌ها استفاده می‌شود. برای مثال تصور کنید که قرار است برای ارز دیجیتال اتریوم (ETH)، آپدیت مهمی منتشر شود که می‌دانید روی قیمت آن تأثیر زیادی خواهد گذاشت. استراتژی استرادل اینجا به شما این فرصت را می‌دهد که با تنظیم دو اختیار معاملاتی خریدوفروش، از این موقعیت استفاده کنید و به سود برسید.

معایب استرادل

تنها زمانی سود خواهید کرد که قیمت دست‌خوش نوسانات شدید و بزرگی قرار بگیرد: تصور کنید که 10 دلار برای یک اختیار خرید و 10 دلار برای یک اختیار فروش تنظیم کرده‌اید. اگر قیمت ارز دیجیتال موردنظر در روز موعود از 300 دلار به نهایت 315 دلار برسد، شما جمعاً از طریق هر دو اختیار خریدوفروش متحمل ضرر می‌شوید.

شما چه بخواهید چه نخواهید، متحمل ضرر قطعی می‌شوید: شما در این استراتژی دو اختیار معاملاتی خریدوفروش تنظیم می‌کنید. مسلماً ارز دیجیتال موردنظرتان یا افزایش قیمت تجربه می‌کند و یا کاهش قیمت، اگر افزایش قیمت باشد، اختیار خرید فعال می‌شود و اگر کاهش قیمت باشد، اختیار فروش فعال می‌شود. در این دو حالت، یکی از اختیار معاملات غیرفعال می‌ماند که در واقع به ضرر شما تبدیل می‌شود.

استرادل لانگ چیست؟

استرادل لانگ یا لانگ استرادل (long straddle) مشابه با همان استراتژی استرادل معمولی عمل می‌کند، با این تفاوت که به جای دو اختیار معاملاتی کوتاه یا میان‌مدت، شامل دو اختیار خریدوفروش بلند‌مدت می‌شود. از استرادل لانگ بیشتر برای نوسانات قیمتی شدید و خاص یک ارز دیجیتال استفاده می‌شود و بازه‌ی طولانی‌مدتی را مدنظر دارد. در استرادل لانگ همان‌طور که گفته شد، مشابه با استرادل دو اختیار معاملاتی خریدوفروش تنظیم باید کرد، اما باید بلند‌مدت باشند چرا که هدف تغییرات قیمتی یک ارز دیجیتال در دراز‌مدت است. توجه کنید که در این حالت، هدف کسب سود از یک نوسان بزرگ است چرا که یک حرکت کوچک قیمتی در بازه زمانی طولانی‌مدت، سود قابل‌توجهی عاید معامله‌گر نمی‌کند.

برای کسب سود در استرادل لانگ، معامله‌گر باید برای تعیین میزان تغییرات صعودی یا نزولی یک ارز دیجیتال، هزینه کل پرداختی را تقسیم بر قیمت اختیار خریدوفروش معامله کند. برای مثال، اگر هزینه پرداختی 10 دلار و قیمت اختیار خرید 100 دلار باشد، 10 تقسیم بر 100 دلار، 10 درصد محاسبه می‌شود. برای کسب سود از ورود به معامله قیمت باید تغییراتی بیشتر از 10 درصد از قیمت 100 دلار را داشته باشد.

جمع‌بندی

اکنون باید به درک درستی از استراتژی استرادل و نحوه عملکرد آن دست پیدا کرده باشید و بتوانید به خوبی از این استراتژی معاملاتی استفاده کنید. استرادل می‌تواند در موقعیت‌هایی که نسبت به روند یک ارز دیجیتال اطمینان ندارید، بسیار پرکاربرد باشد، اما به خاطر داشته باشید که این استراتژی معاملاتی نیز دارای معایبی نیز هست و علیرغم تمام مزایایی که دارد، می‌تواند به شما ضرر برساند. همچنین فراموش نکنید که بازار ارزهای دیجیتال یک بازار نوسانی و به شدت غیرقابل‌پیش‌بینی است.

سؤالات متداول

آیا استرادل باعث ضرر نیز می‌شود؟

بله. اگر قیمت ارز دیجیتال موردنظر بیشتر از هزینه پرداخت شده برای موقعیت‌های اختیار خریدوفروش باشد، معامله‌گر متحمل ضرر می‌شود. به‌همین دلیل، استراتژی‌های استرادل اغلب با در نظر گرفتن سرمایه‌گذاری‌های بی‌ثبات و پر ریسک، اعمال می‌شوند.

آیا استرادل همیشه سودآور است؟

خیر. استرادل حرکت مورد انتظار و محدوده معاملاتی یک ارز دیجیتال را تا تاریخ سررسید نشان می‌دهد. به‌علاوه در شرایط بی‌ثبات بازار سودآور است. زمانی که بازار از محدوده قیمت معاملاتی خارج نشود معاملات ضرر به همراه دارد.

عملکرد استرادل چگونه است؟

این استراتژی زمانی که نوسانات شدید در بازار پیش‌بینی می‌شود، اما نسبت به جهت حرکت قیمت اطمینانی وجود ندارد، استفاده می‌شود. در این شرایط، دو معامله اختیار خرید و اختیار فروش همزمان ثبت می‌شود. اگر حرکت قیمت به خارج از محدوده قیمت معاملاتی نفوذ کند سود قابل‌توجهی را به همراه خواهد داشت. بر اساس این استراتژی همیشه یک معامله با ضرر بسته می‌شود و سود معامله دوم می‌تواند کل هزینه‌ها را پوشش دهد؛ اما اگر معامله از محدوده قیمت معاملاتی خارج نشود عملاً ضرر به معامله‌گر تحمیل می‌شود.