تاریخچه ارز دیجیتال لونا
لونا توکن اصلی شبکه ترا (Terra) بود. شبکه ترا با هدف ایجاد یک اکوسیستم مالی غیر متمرکز طراحی شده بود که در آن، استیبلکوینها نقش مهمی داشتند. یکی از مشهورترین استیبلکوینهای این شبکه، USDT یا تتر بود که پشتوانه آن همان دلار آمریکاست.
بر خلاف ارز دیجیتال بیت کوین، لونا به دنبال حل مشکلاتی است که در حال حاضر برترین استیبل کوینها با آن روبهرو هستند. این رمزارز از تمرکز در شبکه دوری میکند و پروتکل ترا به طور متفاوت از رقبا در چندین بلاکچین کار میکند. همچنین، لونا اقدام به حذف محدودیتهای فنی از داراییها از طریق زیرساخت مالی خود میکند، این کار با تأمین استحکام بازار از طریق استفاده از استیبلکوینها و ویژگیهای یکتای خود صورت میگیرد. برای اجرای این عملیات، شبکه ترا بر مکانیسم عرضه پولی ارتجاعپذیری تکیه دارد.
در واقع مکانیزم عملکرد لونا برای حفظ ثبات قیمت UST، مکانیزمی طراحی شده بود که بر اساس عرضه و تقاضا عمل میکرد. اگر قیمت UST از یک دلار کمتر میشد، کاربران میتوانستند لونا را سوزانده و UST جدید ایجاد کنند. برعکس، اگر قیمت UST از یک دلار بیشتر میشد، کاربران میتوانستند UST را سوزانده و لونا جدید ایجاد کنند. دارندگان لونا میتوانستند در تصمیمگیریهای مربوط به شبکه ترا شرکت کنند و به این ترتیب بر آینده این اکوسیستم تاثیر بگذارند.
مکانیزم عملکرد شبکه ترا
عملکرد شبکه ترا به صورت زیر است؛
- کاربران در ابتدا باید استیبلکوینهای Terra را از وبسایت مربوطه به دست آورند و تعداد مورد نیاز از توکن LUNA را در این فرآیند مصرف نمایند. سپس، با داشتن استیبلکوینهای خود، میتوانند از اپلیکیشن موبایل CHAI برای پرداخت هزینه بلیتهای خود به صورت آنلاین یا در فروشگاه استفاده کنند.
- در این مرحله، بلاکچین ترا تراکنش را با کارمزد کمی انجام میدهد و این کارمزد بین نمایندگان LUNA تقسیم میشود. افرادی که این توکن را در اختیار دارند، تصمیم میگیرند تا LUNA خود را به یک استخر سهام منتقل کنند تا امنیت شبکه را تضمین کنند.
- ترا بر پایه Cosmos SDK ساخته شده و از اجماع اثبات سهام بهره میبرد که اعتبارسنجیهای غیرمتمرکز را تضمین میکند تا تراکنشها را در مقابل پاداشها تسویه کند. اعتبارسنجها و افرادی که سهام خود را واریز کردهاند، همچنین در اجماع شبکه شرکت کرده و قدرت رایگیری آنها با میزان سهامشان تناسب دارد. در حال حاضر، 130 اعتبارسنج فعال با بیشترین مقدار توکن LUNA به عنوان امنیت شبکه انتخاب شدهاند.
- استیبلکوینهای Terra از نوع الگوریتمی هستند، به عبارت دیگر، پروتکلها برای حفظ استحکام قیمت با استفاده از الگوریتمها طراحی شدهاند. به عنوان مثال، ارزش UST به مقدار 1 دلار آمریکا معادل میشود و به دلیل وجود توکن LUNA، باید پایدار ماند. وقتی UST به کمتر از 1 دلار آمریکا میرسد، LUNA تعدادی UST اضافی تولید میکند تا به حفظ ارتباط خود با دلار کمک کند.
- برای صادر کردن استیبلکوینهای Terra، کاربران باید معادل دلاری از توکن LUNA را سوزانند. بخشی از توکنهای LUNA که برای صدور استیبلکوینها مصرف میشوند (که به عنوان حق مالکیت یا seigniorage نیز شناخته میشود) به خزانهداری ارسال میشود و این اقدام باعث سودآوری ارائه استیبلکوین برای شبکه میشود. این فرآیند به شیوهای مشابه حق مالکیت عملکرد بانکهای مرکزی در چاپ پول است. از آنجا که استیبلکوینهای الگوریتمی به نسبت به نوسانات شدید قیمت حساس هستند، ارزش آنها توسط الگوریتمهای قرارداد هوشمند، مهندسی مالی و مشوقهای بازار شرکتکنندگان مستقل تضمین میشود. این عوامل در مواقع بحران به عنوان موثرترین عوامل نقلیه در نظر گرفته میشوند، برای مثال، عدم توانایی در توزیع صحیح توکنها برای آیرونفایننس منجر به از دست رفتن ارتباط خود با دلار آمریکا و سقوط ارزش بازار آن به تقریباً صفر دلار شد و بیشتر از 1 میلیارد دلار ارزش بازار آن از بین رفت.
توکن اصلی شبکه ترا
توکن اصلی پروتکل ترا، برای مجموعهای از اهداف مانند سهامداری، سپردهگذاری، استیکینگ و حاکمیت استفاده میشود. افرادی که این توکن را دارند، میتوانند آن را به منظور کسب جوایز به اشتراک بگذارند و از دارایی خود برای رایدهی به پیشنهادات حاکمیتی برای اکوسیستم استفاده نمایند. تعداد توکن LUNA به حدود 1 میلیارد محدود شده است و در صورت افزایش بیشتر از این مقدار، پروتکل به طور خودکار توکنهای LUNA اعمال شده را سوزانده و از بین میبرد.
اهمیت اصلی این توکن به تأمین مکانیسم وثیقهسازی اکوسیستم و حفظ ثبات قیمت استیبلکوینهای Terra اختصاص دارد. به همین دلیل، لونا به گونهای طراحی شده است که دارای ماهیت پویا باشد و طبق الگوریتم وثیقهسازی پروتکل، تغییراتی در قیمت تجربه میکند. به عبارت دیگر، LUNA به عنوان عامل اصلی حفظ ثبات استیبلکوینهای Terra عمل میکند.
همانطور که در بالا توضیح داده شد، هر توکن Terra به عنوان یک استیبلکوین الگوریتمی وثیقهای رمزنگاری شده به یک ارز فیات متصل میشود. اولین استیبلکوینی که Terra ارائه داد، TerraKRW (KRT) بود که به عنوان یک استیبلکوین مبتنی بر وون کره جنوبی عمل میکند. همچنین، استیبلکوینهای دیگری نیز در اکوسیستم Terra وجود دارند از جمله TerraUSD (UST)، TerraJPY، TerraCNY، TerraEUR، TerraGBP و TerraSDR.
تفاوت ترا و لونا
از آنجایی که ارزش اولیه استیبلکوینها از ثبات قیمت گرفته میشود، پروتکل ترا از نظر نظریه سعی دارد تا با دور زدن نوسانات رایج در ارزهای دیجیتال و بهرهگیری از آربیتراژ به منظور اطمینان از تعادل دائمی در عرضه و تقاضا، ثبات قیمت استیبلکوین ترا را حفظ نماید.
در واقع، لونا یک وزنه متوازن برای استیبلکوینهای ترا میباشد و نوسانات آن را ترتیب میدهد. برای بهترین درک از چگونگی عملکرد Terra، میتوانید تمام اقتصاد Terra را به عنوان یک ترکیب از استخر Terra و استخر لونا تصور نمایید که از ترغیب شرکتکنندگان در شبکه به منظور تنظیم قیمت استفاده مینماید.
در کل، استیبلکوینهای Terra قیمت ارزهای فیات مانند دلار و یورو را دنبال مینمایند، در حالی که ارز لونا برای مدیریت بلاکچین استفاده میشود.
ظهور لونا کلاسیک
لونا کلاسیک با نماد LUNC نمایانگر توکن اصلی و ارزشمند اکوسیستم Terra Luna میباشد. پس از انهدامی UST/Luna و پس از تأیید طرح بازیابی و انعام شبکه ترا، فورک شبکه اعمال شد و توکن اصلی ترا، لونا کلاسیک (LUNC) نامگذاری شد.
در این طرح بازیابی دو معمار کوان، یک زنجیره بسیار تازه برای انجام معاملات در شبکه ترا ارائه دادند. در نتیجه، ترا کلاسیک (Terra classic) نمایانگر همان زنجیره قبلی بوده و توکن لونا کلاسیک (Luna classic) همچنان فعالیت خود را ادامه داد. زنجیره جدیدی که پس از فورک شبکه ایجاد شد، نامهای پیشین شبکه و توکن آن را بیاعتبار مینماید. این زنجیره با نام Terra 2.0 و توکن Luna 2.0 شناخته میشود. قرار است توکنهای جدید به همان مقداری که توکنهای لونا در گردش داشتند، به ارمغان آید، به عبارت دیگر 6.5 تریلیون توکن منتشر شود. بعد از انتشار لونا کلاسیک (Luna Classic)، توکن شبکه با نام رپد لونا (Wrapped Luna) معرفی خواهد شد.دلایل فروپاشی لونا به شرح زیر است؛
ضعف مکانیسم حفظ ثبات قیمت UST: مکانیزمی که برای حفظ ثبات قیمت UST طراحی شده بود، در برابر فشارهای بازار مقاومت نکرد.
فروش گسترده: فروش گسترده UST و لونا باعث ایجاد یک مارپیچ نزولی شد.
کمبود نقدینگی: عدم وجود نقدینگی کافی برای حمایت از بازار، باعث تشدید بحران شد.
مسائل مدیریتی: برخی از منتقدان، تصمیمات مدیریتی تیم ترا را یکی از دلایل اصلی این فروپاشی میدانند.
پس از فروپاشی شبکه ترا، یک فورک از این شبکه ایجاد شد که به شبکه ترا کلاسیک معروف است. توکن بومی این شبکه، لونا کلاسیک (LUNC) نام دارد.
عوامل موثر بر قیمت لونا کلاسیک (LUNC)
در قسمتهای پیشین به این نکته اشاره شد که لونا با فروپاشیای که داشت جای خود را به لونا کلاسیک داد. در واقع لونا کلاسیک (LUNC) به عنوان فورک از شبکه ترا به وجود آمد و پس از فروپاشی ترا، نوسانات قیمتی شدیدی را تجربه کرد. عوامل متعددی بر قیمت این ارز دیجیتال تاثیرگذار هستند که در ادامه به برخی از مهمترین آنها اشاره میشود:
عوامل فنی و بنیادی
عرضه و تقاضا: همانند هر ارز دیجیتال دیگری، عرضه و تقاضا نقش اصلی را در تعیین قیمت LUNC ایفا میکند. افزایش تقاضا و کاهش عرضه میتواند منجر به افزایش قیمت شود و برعکس.
سوزاندن توکنها (Token Burning): یکی از راهکارهایی که برای کاهش عرضه LUNC و در نتیجه افزایش ارزش آن در نظر گرفته شده، سوزاندن توکنها است. هرچه مقدار بیشتری از توکنها سوزانده شود، عرضه کاهش یافته و در صورت ثابت ماندن تقاضا، قیمت افزایش مییابد.
بروزرسانیها و توسعه شبکه: پیشرفتهای فنی در شبکه ترا کلاسیک و توسعه ویژگیهای جدید میتواند بر اعتماد سرمایهگذاران و در نتیجه قیمت LUNC تأثیر بگذارد.
حاکمیت جامعه: جامعه دارندگان LUNC در تصمیمگیریهای مهم شبکه نقش دارند. تصمیمات جامعه در مورد آینده شبکه میتواند بر قیمت LUNC تأثیرگذار باشد.
عوامل خارجی
بازار کلی ارزهای دیجیتال: عملکرد کلی بازار ارزهای دیجیتال به طور مستقیم بر قیمت LUNC تأثیر میگذارد. در صورت صعودی بودن بازار، احتمال افزایش قیمت LUNC نیز بیشتر خواهد بود.
اخبار و رویدادها: اخبار مربوط به لونا کلاسیک، ترا، و سایر پروژههای مرتبط میتواند بر احساسات سرمایهگذاران و در نتیجه قیمت LUNC تاثیر بگذارد.
تنظیمات مقرراتی: تغییرات در قوانین و مقررات مربوط به ارزهای دیجیتال میتواند بر قیمت LUNC تأثیر بگذارد.
فعالیتهای والها: فعالیتهای سرمایهگذاران بزرگ (والها) میتواند بر نوسانات کوتاهمدت قیمت LUNC تاثیرگذار باشد.
عوامل روانشناسی
احساسات بازار: احساسات سرمایهگذاران نقش مهمی در تعیین قیمت LUNC ایفا میکند. ترس، طمع، و هیجان میتوانند باعث نوسانات شدید قیمت شوند.
لونا کلاسیک به عنوان یکی از ارزهای دیجیتال موجود در بازار، ممکن است در سبد پرتفوی چند
نوسانات بالا: LUNC یک ارز دیجیتال بسیار نوسانپذیر است و سرمایهگذاری در آن ریسک بالایی دارد.
تحقیقات کافی: قبل از هرگونه سرمایهگذاری، تحقیقات کامل انجام دهید و از آخرین اخبار و رویدادهای مربوط به LUNC آگاه شوید.
تنوعسازی پرتفوی: برای کاهش ریسک، پرتفوی خود را متنوع کرده و در ارزهای دیجیتال مختلف سرمایهگذاری کنید.
مدیریت ریسک: همیشه بخشی از سرمایه خود را برای سرمایهگذاری در ارزهای دیجیتال در نظر بگیرید و از سرمایهگذاری بیش از حد خودداری کنید.
بهترین زمان معامله لونا
بهترین زمان معامله ارزهای دیجیتال و به صورت کلی فعالیت در بازار رمزارزها به عوامل مختلفی بستگی دارد. البته نباید از این مورد غافل شد که بهترین زمان معامله برای هر فرد نیز با دیگری متفاوت است. به عنوان مثال افرادی که ریسکپذیرتر هستند، در هر شرایطی ممکن است به بازار وارد شوند و برعکس افراد ریسکگریزتر، علاقه چندانی به حضور در بازار آن هم در شرایط نااطمینانی ندارد. باید به این نکته توجه شود که لونا یک کوین مبتنی بر مکانیزم PoS است . بنابراین بهترین زمان معامله برای آن تا حد زیادی به اهداف معامله بستگی دارد.
روش خرید LUNA از سرمایکس
خرید ورج از صرافی رمزارز سرمایکس ساده و از دو طریق امکانپذیر است؛ افراد یا میتوانند از وبسایت سرمایکس و یا از طریق اپلیکیشن سرمایکس (ارزجو) اقدام به ثبتنام و پس از آن خرید ارزهای دیجیتال و مخصوصا توکن DOGS کنند.
در ابتدا لازم است در صرافی سرمایکس ثبتنام کرده و پس از طی شدن مراحل احراز هویت، اکانت کاربری سرمایکس برای شخص فعال میشود. پس از آن فرد وارد قسمت معامله شده و میتواند به صورت P2P و یا OTC مقدار ارز دیجیتال مورد نیاز برای خرید را انتخاب کند.
در گام بعدی لازم است شبکه مورد نیاز برای خرید ارز دیجیتال LUNA نیز انتخاب شود. باید توجه کرد که کارمزد هر شبکهای که لونا را انتقال میدهد با دیگری متفاوت است. بنابراین امکان مقایسه کارمزد هر شبکه با دیگری در سرمایکس فراهم است. با انتخاب شبکه، میتوانید کارمزدهای پرداختی را نیز کنترل کنید.
با انتخاب تعداد ارزهای دیجیتال و شبکه مورد نظر، میتوانید پول خرید ارزهای دیجیتال را از طریق کیف پول سرمایکس خود واریز کرده و رمزارزها را دریافت کنید.
روش فروش LUNA در سرمایکس
برای فروش توکنهای لونا نیاز است که فروشنده وارد حساب کاربری خود در صرافی سرمایکس شود. در این صورت کاربر، مقدار ارز دیجیتال لونا که قرار است فروخته شود، انتخاب میکند.
البته لازم به ذکر است که برخی از دارندگان، به جای فروش لونا و تبدیل آن به ریال، آنها را به سایر ارزهای دیجیتال و مخصوصا تتر تبدیل میکنند. امکان انتقال ارز دیجیتال لونا از کیف پول سرمایکس به سایر کیف پولها نیز فراهم شده است.
مزایای معامله LUNA در سرمایکس
لونا به عنوان توکن اصلی شبکه ترا (Terra) با هدف ایجاد یک اکوسیستم مالی غیر متمرکز طراحی شده بود که در آن، استیبلکوینها نقش مهمی داشتند. یکی از مشهورترین استیبلکوینهای این شبکه، USDT یا تتر بود که پشتوانه آن همان دلار آمریکاست. کاربران با ثبتنام و احراز هویت در سرمایکس میتوانند ارزهای دیجیتال مورد نظر خود را خریداری کنند.
امنیت شبکه لونا کلاسیک (LUNC)
امنیت شبکه لونا کلاسیک یکی از دغدغههای اصلی سرمایهگذاران و کاربران این شبکه است. با توجه به رویدادهای گذشته و نوسانات شدید قیمتی، بررسی ابعاد مختلف امنیت این شبکه از اهمیت بالایی برخوردار است.
نقاط قوت امنیتی لونا کلاسیک جامعه فعال و تمرکز بر رفع آسیبپذیریهایی بود که منجر به از هم گسیختگی لونا شده که در ادامه به برخی از آنها اشاره میشود.
تکیه بر فناوری بلاکچین: لونا کلاسیک همانند سایر ارزهای دیجیتال بر پایه فناوری بلاکچین ساخته شده است. این فناوری به دلیل ماهیت غیرمتمرکز و شفافیت بالا، سطح امنیت بالایی را ارائه میدهد.
جامعه فعال: وجود یک جامعه فعال و بزرگ از توسعهدهندگان و کاربران، به بهبود مستمر امنیت شبکه کمک میکند.
تمرکز بر رفع آسیبپذیریها: پس از رویدادهای سال 2022، تیم توسعهدهنده لونا کلاسیک بر رفع آسیبپذیریهای موجود در شبکه تمرکز کرده است.
با وجود نقاط قوتی که شبکه لونا کلاسیک دارد، نقاط منفی نیز ممکن است پایداری آن را به خطر اندازد. نباید از این نکته غافل شد که مواردی که به عنوان نقاط منفی به شمار میرود، در واقع همان مواردی است که میتواند برای هر شبکه بلاکچینی مخرب باشد که شامل موارد زیر است؛
حملات 51 درصدی: همانند سایر بلاکچینها، لونا کلاسیک نیز در برابر حملات 51 درصدی آسیبپذیر است. در این نوع حملات، یک هکر یا گروهی از هکرها با کنترل بیش از 51 درصد از قدرت محاسباتی شبکه، میتوانند تراکنشها را دستکاری کنند یا حتی شبکه را متوقف کنند.
کلاهبرداریها: با توجه به محبوبیت لونا کلاسیک، کلاهبرداران ممکن است از این فرصت برای فریب کاربران استفاده کنند. طرحهای پونزی، هک کیف پولها و فیشینگ از جمله رایجترین انواع کلاهبرداری در حوزه ارزهای دیجیتال هستند.
آسیبپذیریهای قراردادهای هوشمند: در صورتی که قراردادهای هوشمند شبکه دارای آسیبپذیری باشند، هکرها میتوانند از آنها سوءاستفاده کنند و به شبکه آسیب برسانند.
تیم توسعهدهنده ارز دیجیتال لونا کلاسیک با برخی اقدامات سعی در افزایش نقاط قوت این شبکه کرده که برخی از این اقدامات به شرح زیر است؛
افزایش نرخ هش: افزایش نرخ هش شبکه میتواند مقاومت آن در برابر حملات 51 درصدی را افزایش دهد.
بهروزرسانیهای مداوم: انجام بهروزرسانیهای منظم برای رفع آسیبپذیریها و بهبود امنیت شبکه ضروری است.
آموزش کاربران: آموزش کاربران در مورد نحوه محافظت از کیف پولها و شناسایی کلاهبرداریها، نقش مهمی در بهبود امنیت شبکه دارد.
ممیزی قراردادهای هوشمند: انجام ممیزیهای مستقل بر روی قراردادهای هوشمند برای شناسایی و رفع آسیبپذیریها از اهمیت بالایی برخوردار است.
جمعبندی
ارز دیجیتال لونا، از جمله رمزارزهایی است که در نظر داشت
با هدف ایجاد یک اکوسیستم مالی غیر متمرکز، نقش مهمی را به استیبلکوینها بدهد. یکی از مشهورترین استیبلکوینهای این شبکه، USDT یا تتر بود که پشتوانه آن همان دلار آمریکاست.