استارتاپ پیغامرسان رمزنگاری شدهی تلگرام قصد دارد پلتفرمش را بر پایهی بلاک چین و ارزدیجیتال داخلی، پشتیبانی از پرداخت داخل اپلیکیشن چت و مواردی فراتر از اینها به زودی ارائه کند. بر اساس چندین منبع خبری که با تک کرانچ صحبت کردهاند، «شبکه آزاد تلگرام» به اختصار TON
ارائه این شبکه با سرمایهی عظیمی انجام خواهد شد، سرمایهای که از طریق عرضهی اولیه کوین یعنی ICO جمعآوری میشود. در واقع با برنامهریزیی که برای پیش فروش خصوصی صدها میلیون کوین انجام شده است، احتمالا تلگرام به یکی از بزرگترین ICOهایی که تاکنون وجود داشته تبدیل خواهد شد. این میزان تقاضا برای خرید به خاطر این واقعیت است که تلگرام یک ICO معمولی نیست که کارش را تازه شروع کرده باشد، بلکه یک پلتفرم پیغام رسان معروف است که در سرتاسر دنیا شناخته شده است.
ایجاد کوین داخلی میتواند سیستم پرداخت تلگرام را از هر دولت یا بانکی بینیاز کند. چیزی که موسس و مدیرعامل تلگرام یعنی پاول دورف، بعد از اینکه سرمایه گذاران کنترل آخرین شرکتش را به دست گرفتند، همیشه دوست داشت انجام دهد، این شرکت یک شبکه اجتماعی روسی به نام وی کی دورف VK.Durov بود که به چندین تلاش تک کرانچ برای شنیدن ماجرایی که با دورف داشته پاسخی نداد.
پتانسیل یک ارزدیجیتال
با داشتن کریپتوکارنسیهایی که امکان پرداخت از داخل تلگرام داشته باشند، کاربران میتوانند هزینههای ارسال پول به آن طرف مرزها را دور بزنند، به لطف این اپلیکیشن رمزنگاری شده، پول را با حفظ فضای شخصی منتقل کنند، پرداخت مبالغ پایین را با کمترین کارمزد ممکن انجام دهند و غیره. تلگرام که همین الان هم کانال برقراری ارتباط بین افراد فعال در زمینهی کریپتوکارنسی از سراسر جهان است، بعد از این به مکان اصلی کوین خودش و بلاک چین هم تبدیل خواهد شد.
فروش مقدار زیادی ارزدیجیتال
اینطور که به نظر میرسد تلگرام قصد دارد در یک پیش فروش ICO به میزان ۵۰۰ میلیون دلار سرمایه جذب کند، ارزش کل توکنهایی که عرضه خواهند کرد بین ۳ تا ۵ میلیارد دلار است. هرچند ممکن است این مقادیر قبل از ICO تغییر یابند، که احتمالا تا ماه مارس مشخص میشود. احتمال میرود بعد از تزوس، تلگرام بیشترین مبلغ فروش خصوصی کریپتو را به خود اختصاص دهد، سرمایهای که تزوس جذب کرد، ۲۳۰ میلیون دلار بود.
پیش فروش در یک ICO یک حداقل میزان برای سرمایه گذاری دارد (گاهی قیمت توکن برای فروش خصوصی شامل تخفیف میشود) تا بتواند قبل از فروش کلی توکن به خرده سرمایه گذاران، سرمایه گذارن بزرگ، یا همان نهنگها را به خود جلب کند. فاز عمومی و خرده فروشی یک ICO احتمالا مبلغ بیشتری سرمایه به خود جذب میکند، اما افرادی که سرمایه گذاریهای بزرگ در حد و اندازهی سرمایه گذاریهای سازمانی انجام میدهند باعث ایجاد اعتماد در خرده سرمایه گذاران میشوند.
ممکن است از سرمایه گذارانی که در پیش فروش شرکت میکنند و از حلقهی دوستان و آشنایان دوروف نیستند خواسته شود که حداقل میزان سرمایه گذاری را ۲۰ میلیون دلار قرار دهند. منابعی گفتهاند که این ICO برای سرمایه گذاری در مرحلهی پیش فروش فقط یک ارز با قیمت ثابت مانند دلار آمریکا قابل قبول میکند، نه مانند ICOهای دیگر که بیت کوین یا اتریوم قبول میکنند.
شرکتهای سرمایه گذاری بلند مرتبهی زیادی برای سرمایه گذاری ابراز تمایل کردهاند، دورف اعلام کرده که فقط پول نقد از آنها قبول میکند. شایعه شده است که یکی از این شرکتها که قصد سرمایه گذاری دارد، شرکت میل.رو (DST سابق) است که بنیانگذارش یوری میلنر اهل روسیه است. یکی از سخنگویان DST به سوالات ما در این مورد پاسخی نداد. جالب است که میل.رو همان شرکت سرمایه گذاری است که شرکت قبلی دورف یعنی شرکت VK را خریداری کرد.
شبکه آزاد تلگرام چیست؟
ایدهی دورف این است که از ۱۸۰ میلیون کاربر تلگرام به عنوان سوخت موشک برای راه اندازی یک بلاک چین جدید استفاده کند، تا پذیرش کریپتوکارنسی از سمت عموم مردم را یک گام به جلو ببرد و تلگرام به خاطر محبوبیتی که دارد باعث شود که سایر ارزهای دیجیتال هم بیشتر مورد پذیرش قرار بگیرند.
طبق اوراق سفید (وایت پیپر) تلگرام، اسم ارزدیجیتال آن گرام (Gram) خواهد بود و به خاطر پیوندی که با پیغام رسان محبوب تلگرام دارد بلافاصله مورد پذیرش مردم قرار میگیرد.
منابعی گفتهاند که دورف تصمیم گرفته است زیرساختهای متمرکز و غیرمتمرکز را ترکیب کند، چراکه یک شبکه کاملا غیرمتمرکز به اندازه شبکهای که تا حدی المانهای متمرکز را هم دارد سریع نخواهد بود، به خاطر همین است که تلگرام باید بلاک چین خاص خودش را داشته باشد.
حرکت به سمت یک پلت فرم غیرمتمرکز بلاک چینی میتواند برای تلگرام دو نشان را با یک تیر بزند. هم یک اقتصاد کریپتوکارنسی کاملا توسعه یافته داخل اپلیکیشن تلگرام خلق خواهد کرد، و هم آن را از حملات و اتهامات ملتهایی مانند ایران در امان نگه میدارد، در حال حاضر ۴۰ درصد ترافیک تلگرام مربوط به ایران است که به طور موقت توسط دولت ایران فیلتر شد و اخیرا رفع فیلتر شد.
وی چت بهعلاوه کریپتو
با استفاده از TON، تلگرام میخواهد به یک ابزار بر پایهی کریپتوکارنسی همانند وی چت تبدیل شود، وی چت به بیش از یک اپلیکیشن برای چت تبدیل شده و حالا یک سیستم جدید پرداخت در چین محسوب میشود.
با اینکه پرداخت در داخل ویچت برای خیلی از سرویسها میتواند بسیار سریع و آسان باشد، این سیستم هنوز هم متمرکز است. یک پلتفرم غیرمتمرکز مانند TON میتواند امنیت و انعطاف پذیری بیشتری به همراه داشته باشد.
منابعی گفتهاند که تلگرام قصد دارد این امکان را به کاربران بدهد که همزمان در کیف پول تلگرامشان هم پول تلگرامی و هم پول معمولی داشته باشند.
اوراق سفید TON
در این گزارش عملکرد (white paper) که ۱۳۲ صفحه دارد، تلگرام یک برنامه ۴ مرحلهای تعیین کرده است:
سرویسهای TON: پلتفرمی برای سرویسهای شخص ثالث از هر نوعی خواهد بود که گوشیهای هوشمند را به رابطی برای اپلیکیشنها و قراردادهای هوشمند تبدیل میکند.
TON DNS: سرویسی برای اختصاص دادن اسامی قابل خواندن برای حسابها، سرویسهای قرارداد هوشمند و نودهای شبکه. با TON DNS دسترسی به سرویسهای غیرمتمرکز همانند «بازدید از یک وبسایت در اینترنت» خواهد بود.
پرداخت با استفاده از TON: پلتفرمی برای پرداختهای کوچک و شبکهای از کانالها برای پرداختهای کوچک. هدفش این است که برای «تراکنشهای لحظهای خارج از بلاک چین بین رباتها، کاربران و سرویسها» مورد استفاده قرار بگیرد. حفاظتهایی در داخل سیستم طراحی شده است که این تراکنشها را به اندازههای تراکنشهای بلاک چینی امن کند.
بلاک چین TON: شامل یک زنجیر اصلی و ۲ به توان ۹۲ بلاک چین فرعی خواهد بود. قابل توجهترین نکتهای که وجود دارد این است که برای رسیدن به مقیاس پذیری «بینهایت قسمت پارادایم» نیاز است. بنابراین بلاک چین TON قصد دارد «به طور خودکار گسسته شود و دوباره متصل شود» تا بتواند از پس تغییراتی که هربار در سیستم به وجود میآید هم بربیاید. به این معنی که بلاکهای جدید به سرعت تولید میشوند و عدم وجود صفهای طولانی باعث میشود هزینهی تراکنش کاهش یابد، حتی بعضی از سرویسهایی که از این پلتفرم استفاده میکنند به شدت محبوب شوند.
ابرمکعبهایی برای مسیریابی لحظهای در شبکه وجود خواهند داشت که برای این طراحی شدهاند تا بلاک چین بتواند هرچقدر که رشد کند در بالاترین سرعت ممکنش بماند. رویکرد اثبات سهام (POS) آن از طریق یک نوع پروتکل تحمل خطای بیزانس به اتفاق آرا رسیده است، که آن هم به بالا بردن سرعت و کارایی کمک میکند. تلگرام از لجرهای دو بعدی توزیع شده استفاده خواهد کرد. به این معنی که TON میتواند روی بلاکهای اشتباه، بلاکهای مجاز جدید خلق کند، تا به این ترتیب از فورکهای غیرضروری جلوگیری شود. به عبارت دیگر، هدف TON این است که قابلیت خود ترمیمی داشته باشد.
نسل سوم بلاک چین TON بر اساس یک «اثبات سهام» دینامیک خواهد بود که توسط چنین گروه با درجات بالای تحمل خطا ایمن شدهاند. همچنین از ذخیره ID، پرداخت و قراردادهای هوشمند پشتیبانی خواهد کرد. پس، به جای تکیه بر اثبات کار برای خلق پولش، تلگرام بر یک روش جدید مبتنی است که نسبت به روش ماین کردن بیت کوین مقرون به صرفه تر است.
آنها ادعا کردهاند که قادر به انجام تعداد بسیار زیادی تراکنش خواهند بود، حدود ۱ میلیون تراکنش در ثانیه. به عبارت دیگر، چیزی حدود همان تعدادی که پروژه پولکادات در برلین قصدش را داشت، اما با ۱۸۰ میلیون نفر کاربری که تخمین زده میشود از آن استفاده کنند. این موضوع تلگرام را به یک زنجیرهی داخلی (interchain) با چیزی به نام خرد شدن دینامیک تبدیل میکند.
نقشه راه تلگرام
در دست داشتن کنترل
اوراق سفید یا همان گزارش عملکرد به وضوح بیان میکنند که ۴ درصد از کل Gram (یعنی ۲۰۰ میلیون Gram) به تیم توسعهدهنده تلگرام با محدودیت برداشت ۴ ساله تعلق دارد. تلگرام همچنین قصد دارد، حداقل ۵۲ درصد از کل Gram موجود را نگه دارد تا از احتکار آن جلوگیری کند و انعطافپذیری آن برای ترید کردن حفظ شود. ۴۴ درصد باقی مانده به دو صورت خصوصی و عمومی به فروش خواهد رسید.
پول تلگرام هم در اکسچنجهای خارجی وجود خواهد داشت و هم میتواند داخل تلگرام مورد استفاده قرار بگیرد.
از نظر زمانی، لانچ آی دی امن خارجی (External Secure ID) و پس از آن حداقل محصول قابل پذیرش MVP در فصل اول سال جدید میلادی خواهد بود. ارائه کیف پول تلگرام در فصل چهارم ۲۰۱۸ و اقتصاد بر پایه TON فصل اول ۲۰۱۹ اتفاق میافتد. بقیهی سرویسهای TON هم در فصل دوم ۲۰۱۹ شروع به کار میکنند.
برخی فعالان کریپتو هنوز درمورد TON بدبین هستند. جکسون پالمر، موسس ارزدیجیتال
برادران دورف
دورف و برادرش، نیکولای دورف که یک نابغهی ریاضی است، پشت پردهی ساختن فیسبوک روسی یعنی VK بودند، که ارزش آن ۳ میلیارد دلار تخمین زده شده است، اما تحت فشار سهامدارن آن که نفوذ سیاسی زیادی داشتند و با دولت پوتین در ارتباط بودند، مجبور به فروش سهامشان شدند. با وجود اینکه پاول توانست مذاکره کند و با پول خوبی از آن شرکت خارج شود، اما از آن وقت به بعد احساس تنفر زیادی نسبت به سرمایه گذاران خارجی دارد.
پاول روسیه را با ۳۰۰ میلیون دلار و ۲ هزار بیت کوین ترک کرد و بعد از گرفتن اقامت جزیره سنت کیتس و جزیره نویس، زمانش را بین لندن، دوبی و تا جایی که بتواند روسیه تقسیم میکند. حرکت تلگرام به سمت کریپتو میتواند به او یک شانس دیگر برای به دست آوردن ثروتی هنگفت بدهد، و همزمان یک اپلیکشن پیغام رسان را یه یک شبکه حفاظت شدهی پرداخت تبدیل کند.