بیت کوین گلد به کابوس ارزهای دیجیتال تبدیل شده است!Reviewed by بهاره رضاجو on Jun 9Rating:
بیت کوین گلد (bitcoin gold) یکی از فورکهای بیت کوین است. بسیاری از کدهایی که بیت کوین گلد استفاده میکند همان کدهای مشابه بیت کوین هستند. همچنین ماینرهای بیت کوین گلد توان محاسباتیشان را برای پردازش تراکنشهای جدید در اختیار شبکه قرار میدهند. بااینحال، این فورک نیز همان نقطهضعفهایی را دارد که بیت کوین داشت، با این تفاوت که مانند بیت کوین از جانب گروه بزرگ و گستردهای از مردم و سازمانها (که کامپیوترهایشان به بلاک چین بیت کوین قدرت میدهد) حمایت نمیشود.
در روزهای اخیر نگرانی شدیدی از جانب بیت کوین گلد در حوزهی ارز دیجیتال ایجاد شده است. زیرا یک مهاجم توانسته است کنترل بلاک چین آن را بهدست آورد و به کلاهبرداری از صرافیهای ارز دیجیتال مشغول است. براساس دادههای ارائهشده از سوی Coinmarketcap ، ارزش کل بیت کوین گلدِ در گردش معادل ۷۸۶ میلیون دلار است. بلاک چینها در اصل به این دلیل طراحی شدهاند که با ارائهی یک سامانهی غیرمتمرکز نیاز به یک قدرت مرکزی تأییدکننده را از بین ببرند. اما هنگامیکه یک نفر یا گروهی از افراد کنترل اکثریت توان پردازشی بلاک چین را در دست بگیرند میتوانند با دخالت در تراکنشها راهی برای تقلب و کلاهبرداری باز کنند. به این کار حمله ۵۱ درصدی گفته میشود.
سالهاست یکی از مهمترین نگرانیهای بانکها و مؤسسات فناوری دربارهی استفاده از بلاک چین برای تراکنشها همین حمله ۵۱ درصدی بوده است. برخی از آنها نگران هستند که دولت چین با کمک ماینرهای چینیِ بیت کوین دست به چنین اقدامی بزند. البته بعید بهنظر میرسد دربارهی بیت کوین چنین اتفاقی بیفتد اما برای ارزهای دیجیتال دیگر حمله ۵۱ درصدی واقعا نگرانی بزرگی بهشمار میرود. اتفاقا در اپیزود اخیرِ سریال «سیلیکون ولی» که از شبکهی HBO پخش میشود دربارهی همین حمله صحبت شده است. شرکت HBO یکی از بزرگترین پخشکنندههای شبکههای تلویزیون کابلی در آمریکاست که در بهار سال ۲۰۱۷ مورد حملهی هکری قرار گرفت و در این حمله، نمایشنامهی سریال محبوبِ بازی تاج و تخت به سرقت رفت.
برای اضافهکردن تراکنشهای جدید روی بلاک چینِ مرتبط با یکی از ارزهای دیجیتال، ماینرهای ارز دیجیتال باید توان محاسباتی کامپیوترهایشان را (که توان هش نامیده میشود) در اختیار شبکه قرار دهند. در ازای این کار، مقدار معینی از همان ارز بهعنوان پاداش به آنها تعلق میگیرد. این مشوق سبب میشود ماینرها برای افزایش توان هش به زنجیره با یکدیگر رقابت کنند. هرچه توان هش بیشتر شود شانس دریافت پاداش نیز بیشتر میشود.
حمله ۵۱ درصدی چیست؟
حمله ۵۱ درصدی هنگامی رخ میدهد که یک ماینر بهتنهایی بیش از نیمی از توان هش روی یک بلاک چین خاص را به خودش اختصاص دهد. در این صورت، این ماینر میتواند به چند روش تراکنشها را دستکاری کند. به عنوان مثال میتواند یک سکه را دو بار خرج کند. این مشکل را «دوباره خرج کردن» مینامند که مدتها پیرامون پول دیجیتال وجود داشت و دانشمندان علوم کامپیوتر واقعا از حلِ آن ناامید بودند. این مشکل در حال حاضر با بیت کوین حل شده است، اما بهشرطی که هیچ ماینری بهتنهایی نتواند اکثریت توان هش در یک زنجیره را به دست آورد.
کمتر از یک هفته است که ادوارد ایسکرا (Edward Iskra) مدیر انجمنهای بیت کوین گلد اعلام کرد این ارز دیجیتال با حملهی دوباره خرج کردن مواجه شده است. گزارش ایسکرا حاکی از آن است که فردی کنترل بیش از نیمی از نرخ هش (hash rate) بیت کوین گلد را بهدست آورده است و در حال دو بار خرج کردن سکههایش است. از آنجا که یک مهاجم فقط میتواند سکههای خودش را خرج کند و نمیتواند سکههای جدید را جذب کند این حمله تا اندازهای محدود خواهد بود.
بهگفتهی ایسکرا اولین اتفاقی که میافتد این است که صرافیهایی که بهشکل خودکار سپردههای بزرگ را جذب میکنند هدف حمله قرار میگیرند. فرد متقلب بیت کوین گلد را در حسابش در یکی از صرافیها قرار میدهد. هنگامیکه این صرافی بیت کوین گلدهای حسابِ فرد مهاجم را تأیید میکند، مهاجم آن سکهها را با ارز دیجیتال دیگری معامله میکند و سپس در آخرین مرحلهی تراکنش از معامله صرفنظر میکند. مهاجم میتواند بارها از همین بیت کوین گلدهایی که در اولین صرافی سپردهگذاری کرده است، استفاده کند و به این روش سود سرشاری بهدست آورد.
دستهای از ارزهای دیجیتالِ دیگر نیز بهتازگی بههمین شکل مورد حمله قرار گرفتهاند. یکی از آنها که وِرج نامیده میشود، کمتر از دو ماه پیش دو بار مورد حمله قرار گرفت که طی این حملات ۲/۷ میلیون دلار ناپدید شد. بهجز اینها سکههای عجیب و غریب دیگری مانند مونا کوین و الکترونیوم نیز هستند که هنوز مدت زمان زیادی از حملات ۵۱ درصدی به آنها نمیگذرد.
البته چنین حملاتی تا مدتها برای بیت کوین اتفاق نخواهد افتاد و بسیار بعید است که بتوانند روی آن اثر بگذارد. بیت کوین گلد نرخ هش بسیار پایینتری نسبت به بیت کوین دارد و بههمین دلیل امنیت آن نیز کمتر است. در حال حاضر قدرت پردازش ماینرهای بیت کوین هم یک میلیون بار بیشتر از ماینرهای بیت کوین گلد است. اگر میخواهید بدانید چقدر پول برای در اختیار گرفتن بیش از نیمی از شبکهی بیت کوین نیاز است، باید بگوییم قدرت پردازشی روی شبکهی بیت کوین در سال ۲۰۱۳ تا ۵۰۰ برابر قدرتمندتر از ترکیبی از ابرکامپیوترها بود و در حال حاضر به هشت برابر رسیده است. البته شایان توجه است که چنین مقایسهای اصلا منصفانه نیست، زیرا تراشههای اختصاصی که برای استخراج بیت کوین بهکار میروند به جای محاسبات عمومی فقط میتوانند یک عمل خاص را انجام دهند. گفتنی است از ۵ سال پیش تا کنون، نرخ هش بیت کوین تا حدود ۱/۴ میلیون بار افزایش یافته است.