بازی های المپیک زمستاته ۲۰۲۲ که بازی های المپیک زمستانه XXIV نیز نامیده می شود، چند روزی است که در پکن و کشور چین شروع شده است و ارزهای دیجیتال یکی از بخش های اصلی این مسابقات هستند.
جامعه ارزهای دیجیتال طی سالیان گذشته چندان ارتباط مستقیم و مفیدی با المپیک نداشته است. آخرین تعامل مهم رمزارز و بازی های المپیک، کمک جامعه دوج کوین (DOGE) در سال ۲۰۱۴ برای کمک به تیم جامائیکا برای شرکت در مسابقات سوچی بود.
با این حال، یک تغییر رویکرد در المپیک زمستانه ۲۰۲۲ با وجود توکن های غیرقابل تعویض (NFT)، پشتیبانی ورزشکاران از بیت کوین، راه اندازی اولین ارزدیجیتال مرکزی (CBDC) بزرگ جهان و استفاده بالقوه از آن به عنوان یک روش پرداختی را شاهد هستیم، آن هم در کشوری که در سال ۲۰۲۰ تجارت و استخراج ارزهای دیجیتال را ممنوع کرده است.
یوان دیجیتال چین
بانک مرکزی کشور چین، یعنی بانک خلق چین سال ها است که بر یوان دیجیتال در چندین حوزه مختلف آزمایش می کند و بازی های المپیک زمستانه ۲۰۲۲، بهترین فرصت برای آزمایش نهایی این رمزارز در بین مردم داخلی و مسافران خارجی چین محسوب می شود.
این رمزارز را می توان از طریق برنامه رسمی دولتی، e-CNY یا از طریق پلتفرم های پرداختی موبایلی توسعه یافته توسط بخش های خصوصی مانند WeChat، یک پیام رسانی چینی با بیش از ۱ میلیارد کاربر استفاده کرد.
هرچند به نظر می رسد به دلیل کرونا، ورزشکاران، مقامات و خبرنگاران تحت قرنطینه شدید باشند و این موضوع همراه با محدود کردن تعداد تماشگران حضوری توسط مقامات چینی، باعث می شود تا استفاده از یوان دیجیتال آنطور که باید گسترش پیدا نکند.
با این حال، گزارش های حاکی از آن است که در روز افتتاحیه، تراکنش های بیشتری با یوان دیجیتال نسبت به کارت های اعتباری ویزا (Visa) انجام شده است. تراکنش های یوان دیجیتال در زمان راه اندازی به بیش از ۱۳ میلیارد دلار رسیده است و تقریبا ۱۰ میلیون تاجر تا نوامبر سال ۲۰۲۱ کیف پول های دیجیتالی خود را فعال کرده اند.
المپیک تبدیل به فرصتی برای دولت چین شده است تا رمزارز خود را تبلیغ کند. هرچند این موضوع مورد انتقاد برخی فعالان بازار بوده است و رویکرد یوان دیجیتال را مناسب ندیده اند. رمزارز ملی باید این فرصت را داشته باشد تا با ارزهای غیرمتمرکز و متمرکز دیگر جهانی فرصت رقابت را داشته باشد، موضوعی که با توجه به محدودیت ها توسط دولت منع شده است و یک بازار خالی از رقبا پیش روی یوان دیجیتال قرار گرفته است.
استفاده از یوان دیجیتال در مسابقات المپیک انتقاد برخی سیاسیون در کشورهای غربی مانند آمریکا را نیز در پی داشته است. وزیر امور خارجه و وزیر خزانه داری ایالات متحده آمریکا در گذشته نسبت به یوان دیجیتال و تهدیدهای آن نسبت به منافع این کشور هشدار داده بودند. برخی از سناتورهای آمریکایی نیز در گذشته به نقش یوان دیجیتال در جاسوسی از بازدیدکنندگان و ورزشکاران اشاره کرده بودند.
با این حال، چین برنامه های بزرگی برای رمزارزملی خود دارد و انتظار می رود که یوان دیجیتال ابزارهای جدیدی را برای نظارت بر اقتصاد و کنترل سهم بیشتری از اقتصاد جهانی در اختیار دولت این کشور قرار دهد.
مقامات چینی با اینکه ماهیت غیرمتمرکز رمزارزها را تهدیدی برای اقتصاد و کنترل سیاسی خود می دیدند و به همین دلیل آنها را ممنوع اعلام کردند، اما یک رمزارزملی با ماهیت متمرکز و تحت نظارت می تواند بهترین گزینه چین برای استفاده از ویژگی ها و امکانات ارزهای دیجیتال در محیطی محافظت شده باشد و این امکان را به دولت این کشور دهد تا داده ها را سانسور کرده و تراکنش های مالی را برای اهداف اقتصادی خود نظارت کند.
هرچه که باشد و حتی اگر مقامات چینی قصد داشته باشند تا از یوان دیجیتال برای گسترش فعالیت های نظارت اقتصادی خود استفاده کنند، آزمایش کارایی رمزارز ملی در مسابقات المپیک قدم بزرگی در توسعه رمزارزهای ملی است و پس از چین می توانیم شاهد افزایش سرعت توسعه و عرضه دیگر ارزهای ملی مانند یورو دیجیتال باشیم.
NFT ها در المپیک
در حالی که یوان دیجیتال چین سرفصل اکثر خبرها بوده است، اما شاهد فعالیت های توکن های غیرقابل معاوضه یا NFT ها نیز در المپیک بوده ایم.
چندین پروژه NFT مختلف برای تعامل با طرفداران المپیک راه اندازی شده است و یکی از مهم ترین آنها، راه اندازی بازار NFT و استودیو بازی nWayPlay توسط کمیته بین المللی المپیک (IOC) بوده است.
این پروژه های NFT عموما شامل پوسترها، نشان ها و دیگر موارد مرتبط با المپیک، برندگان و تاریخ آن در ۱۲۵ سال گذشته هستند.
همانطور که گفته شد کمیته بین المللی المپیک یک بازی ویدیویی نیز راه اندازی کرده است که Olympic Games Jam: Beijing 2022 نام دارد و به بازیکنان امکان کسب درآمد را می دهد. این بازی به بازیکنان اجازه می دهد تا در سری مسابقات مختلف زمستانی شرکت و برای کسب NFT های المپیکی رقابت کنند. این توکن ها را می توان در بازار این بازی معامله کرد و جوایز ویژه ای دریافت کرد.
انجمن المپییک انگلستان نیز که نماینده چند کشور است، با همکاری گروه Gold Lion Club پروژه NFT خود را آغاز کرده است که به طرفداران این امکان را می دهد تا از توکن های هواداری استفاده کنند. طرفداران با خرید این توکن ها به برخی محصولات و ویژگی های اختصاصی دسترسی پیدا می کنند.
در این بین غول اقتصادی و فناوری چینی یعنی علی بابا نیز چهار کالکشن دیجیتالی NFT راه اندازی کرده است که شامل ورزش ها در بازی های المپیک زمستانی می شود. این NFT ها دارای سبک نقاشی و هنری سنتی چینی هستند و مسابقات مختلف را به تصویر می کشند. هرچند با توجه به رویکرد دولت چین نسبت به NFT ها، علی بابا اعلام کرده است که استفاده از این مجموعه ها برای هر هدف تجاری منع شده است.
محبوبیت روزافزون NFT ها در جهان و چین باعث شده است تا برخی تحلیلگران ممنوعیت معاملات این توکن ها را موقتی بدانند و چین به محض تکمیل شدن آزمایشات رمزارز ملی خود محدودیت ها و ممنوعیت های رمزارز و پیرامون بازار NFT را کاهش می دهد.
طرفداران بیت کوین
در این بین شاهد اضافه شدن ورزشکاران به جمع طرفداران بیت کوین هستیم. جانی کویین (Johnny Quinn)، قهرمان المپیکی از آمریکا یکی از آخرین افرادی است که در رسانه اجتماعی توییتر (Twitter) از علاقه خود به ارزهای دیجیتال و بیت کوین صحبت کرد. جالب است بدانید برخی از ورزشکاران در حال حاضر حقوق خود را به شکل بیت کوین دریافت می کنند.
از دیگر ورزشکاران طرفدار بیت کوین می توانیم به کامرون و تایلر وینکلواس از قایقران های المپیکی اشاره کنیم.
حضور رو به رشد رمزارز در رویدادهای بزرگ جهانی مانند المپیک زمستانی ۲۰۲۲ نشان می دهد که نفوذ ارزهای دیجیتال در حال افزایش است و تقریبا نادیده گرفتن آن غیرممکن است. با تبلیغات شرکت های جهانی مانند Coinbase، FTX و دیگر صرافی ها در رویدادهای بزرگ، امسال نیز شاهد رشد و گسترش استفاده از رمزارزها در کشورهای جهان خواهیم بود.