یک گزارش جدید حاکی از آن است که وزارت خزانه‌داری بریتانیا در تلاش است تا ۷ میلیارد دلار بیت‌ کوین توقیف‌شده را بفروشد، اما یک نفر این گزارش را به عنوان «احساساتی‌گری» در بحبوحه روند صعودی ارزهای دیجیتال مورد انتقاد قرار داده است.

تهدید جدید برای بازار؟ بریتانیا آماده فروش بیت‌ کوین‌های توقیفی

برخی منابع خبری اطلاع داده‌اند که بریتانیا در حال بررسی فروش بیش از ۵ میلیارد پوند (معادل ۶.۷ میلیارد دلار) بیت‌ کوین توقیف‌شده است تا بخشی از کسری بودجه کشور را جبران کند.

رسانه‌ها روز شنبه ۱۹ جولای ۲۰۲۵ (۲۸ تیر ۱۴۰۴)، از همکاری وزارت کشور بریتانیا و ریچل ریوز (Rachel Reeves)، رئیس خزانه‌داری این کشور، با نیروهای اجرایی برای فروش ذخایر بیت‌ کوین توقیف‌شده گزارش دادند. بر اساس این گزارش‌ها، این دو نهاد در حال تلاش برای طراحی سیستمی به‌منظور نگهداری امن این ارزهای دیجیتال پیش از فروش احتمالی هستند. چنین فروش گسترده‌ای ممکن است به روند صعودی اخیر بیت‌ کوین و بازار کریپتو آسیب بزند.

در بریتانیا فروش ارزهای دیجیتال توقیف‌شده توسط پلیس انجام می‌شود، اما با توجه به رشد ارزش بازار کریپتو و در نتیجه رشد ارزش دارایی‌های توقیفی دولت، خزانه‌داری این کشور نیز وارد عمل شده است.

میزان دقیق بیت‌ کوین‌های توقیف‌شده مشخص نیست، اما دست‌کم ۶۱٬۰۰۰ بیت‌ کوین در این ذخیره به ارزش تقریبی ۷.۱ میلیارد دلار وجود دارد. این بیت‌ کوین‌ها از یک ترفند کلاهبرداری پانزی چینی در سال ۲۰۱۸ توقیف شده و در بریتانیا نگهداری می‌شوند.

موضوع فروش این بیت‌ کوین‌ها نخستین‌بار اوایل سال جاری مطرح شد؛ در ژانویه ۲۰۲۵ (دی ۱۴۰۳) روزنامه دیلی میل و تایمز گزارش دادند که ریچل ریوز ممکن است برای جبران کسری بودجه کشور، اقدام به فروش این دارایی‌ها کند.

قربانیان طرح پانزی خواهان بازگرداندن بیت‌ کوین‌ها توسط بریتانیا هستند

با این حال، برنامه بریتانیا برای فروش بیت‌ کوین ممکن است با اعتراض قربانیان طرح پانزی چینی مذکور متوقف شود؛ این افراد از سال ۲۰۲۴ خواهان بازگرداندن بیت‌ کوین‌های توقیف‌شده هستند.

سوزی وایولت وارد، مدیرعامل گروه Bitcoin Policy UK، روز یکشنبه در پستی در شبکه X نوشت که بیت‌ کوین‌های بریتانیا از نظر قانونی همچنان محل مناقشه‌اند و فروش احتمالی آن‌ها، جو‌سازی به‌جای نمایش واقعیت است.

او افزود:

مقامات چینی و قربانیان خواهان بازگشت این دارایی‌ها هستند. تا زمانی که روند قانونی حل‌وفصل نشود، فروش این بیت‌ کوین‌ها ممکن نیست.

پست سوزی وایلد وارد در ایکس
پست سوزی وایلد وارد (Susie Violet Ward) در ایکس

در سال ۲۰۱۸، بریتانیا بیت‌ کوین‌هایی را توقیف کرد که متعلق به طرح پانزی شرکت Tianjin Lantian Gerui Electronic Technology در چین بود. این توقیف زمانی انجام شد که جیان ون (Jian Wen)، کارمند بخش مهمان‌داری، سعی داشت با استفاده از بیت‌ کوین‌های مربوط به این طرح، ملکی لوکس را خریداری و وجوه حاصل از کلاهبرداری را پولشویی کند.

آقای ون بعدها به سه فقره پولشویی متهم شد. اگرچه او اتهامات را رد کرد، اما در مارس ۲۰۲۳ گناهکار شناخته شد و در می ۲۰۲۴ به شش سال و هشت ماه زندان محکوم شد.

در آوریل ۲۰۲۴، گروهی که نماینده قربانیان این طرح پانزی بودند، از وزارت خارجه چین درخواست کردند تا برای بازگرداندن بیت‌ کوین‌های توقیف‌شده با بریتانیا مذاکره کند.

بریتانیا می‌خواهد بیت‌ کوین‌ها را حفظ کند

در همین حال، سرویس پیگرد قضایی سلطنتی بریتانیا (CPS) از دادگاه عالی درخواست کرده که اجازه دهد بیت‌ کوین‌های توقیف‌شده را حفظ کند؛ در این صورت ممکن است این دارایی‌ها به فروش برسند و درآمد آن بین نهادهای مجری قانون تقسیم شود.

فردی نیو (Freddie New)، رئیس سیاست‌گذاری گروه Bitcoin Policy UK، روز یکشنبه در ایکس نوشت که هرگونه فروش این دارایی‌ها تحت قوانین حاصل از جرایم (Proceeds of Crime Act) انجام خواهد شد. این قانون مشخص می‌کند که بریتانیا می‌تواند دارایی‌ها را برای اجرای احکام مصادره کند یا برای جبران خسارت قربانیان (در صورت حکم دادگاه) بفروشد.

او افزود:

ما می‌دانیم که قربانیان این پرونده، یوان (پول چین) از دست داده‌اند، نه بیت‌ کوین. نکته پیچیده‌تر اینجاست که می‌دانیم ممکن است تلاش‌هایی دیپلماتیک در جریان باشد که چین درخواست بازگرداندن بیت‌ کوین‌ها را مطرح کند، نه یوانی که در ابتدا از دست رفته بود.

آقای نیو همچنین گفت که پس از کسر هزینه‌ها و پرداخت خسارت به قربانیان، باقی‌مانده وجوه ممکن است به خزانه‌داری منتقل شده و بین نهادهایی مانند پلیس که در روند بازیابی این دارایی‌ها نقش داشتند، تقسیم شود.

در می ۲۰۲۵ (خرداد ۱۴۰۴)، بریتانیا مناقصه‌ای برای یک چارچوب ۴۰ میلیون پوندی (۵۳.۷ میلیون دلار) جهت ذخیره و مدیریت ارزهای دیجیتال توقیفی توسط پلیس منتشر کرد. اما این طرح در اوایل جولای لغو شد، چون هیچ شرکت متقاضی نتوانست شرایط موردنظر دولت را برآورده کند.

درخواست برای حفظ بیت کوین‌ها توسط دولت

آقای نیو گفت که گروه Bitcoin Policy UK در جولای ۲۰۲۴ نامه‌ای به دولت نوشته و از آن خواسته تا قوانین را اصلاح کند و به خود اجازه دهد این دارایی ارزشمند را نگه دارد. اما دولت این درخواست را نادیده گرفت.

جردن واکر (Jordan Walker)، بنیان‌گذار گروه مدافع ارز دیجیتال Bitcoin Collective، نیز نامه‌ای سرگشاده به دولت نوشت و با فروش بیت‌ کوین‌ها مخالفت کرد.

او هشدار داد:

فروش این دارایی‌ها برای جبران یک کسری بودجه موقت، پیامی نگران‌کننده به جهان ارسال می‌کند و می‌تواند پیامدهایی بلندمدت برای جایگاه اقتصادی بریتانیا داشته باشد.