سم آلتمن (Sam Altman)، مدیرعامل اوپن‌ای‌آی (OpenAI)، هشدار داده است کسانی که از چت جی‌پی‌تی (ChatGPT) برای مشاوره یا راهنمایی شخصی استفاده می‌کنند، باید مراقب باشند؛ زیرا گفتگو با این هوش مصنوعی، مانند مشاوره با پزشک یا وکیل، از نظر حریم خصوصی مطمئن نیست. یعنی اطلاعات شما به اندازه‌ای که در مشاوره با یک فرد حرفه‌ای محفوظ است، امن نیست.

نبود حمایت قانونی برای حفظ محرمانگی اطلاعات کاربران با چت جی‌ پی تی

سم آلتمن این موضوع را در قسمت اخیر پادکست با کمدین تئو وان (Theo Von) مطرح کرد. او گفت با ورود هوش مصنوعی به حوزه‌های حساس‌تر، هنوز هیچ حمایت قانونی برای اطلاعاتی که کاربران به اشتراک می‌گذارند، وجود ندارد.

آلتمن اشاره کرد که بسیاری، به‌ویژه کاربران جوان‌تر، چت‌بات را مانند یک روان‌درمانگر یا مربی می‌بینند و در مشکلات شخصی مثل مسائل رابطه‌ای از آن سوال می‌کنند: «چه کاری باید انجام دهم؟». در حالی که وقتی کسی به روان‌درمانگر، وکیل یا پزشک مجاز اعتماد می‌کند، قانون از این اطلاعات محافظت می‌کند (مانند حریم خصوصی بین پزشک و بیمار یا وکیل و موکل)، اما برای هوش مصنوعی چنین محرمانگی قانونی هنوز وجود ندارد.

او هشدار داد که این مشکل می‌تواند در دادگاه جدی شود، چون اگر دستور داده شود، شرکت OpenAI مجبور است متن گفت‌وگوها را تحویل دهد. آلتمن گفت:

این وضعیت کاملاً اشتباه است. باید همان سطح حریم خصوصی برای گفت‌وگو با هوش مصنوعی وجود داشته باشد که برای مشاوره با روان‌درمانگر یا موارد مشابه داریم؛ حتی یک سال پیش هم کسی به این موضوع فکر هم نمی‌کرد.

محرمانگی کم مانعی برای استفاده گسترده از چت جی‌ پی تی

شرکت اوپن‌ای‌آی کمبود حریم خصوصی را عاملی بازدارنده برای گسترش استفاده از ChatGPT می‌داند. علاوه بر حجم عظیم داده‌های آنلاین که برای آموزش مدل‌ها لازم است، این شرکت اکنون با درخواست‌های قانونی برای ارائه گفت‌وگوهای کاربران مواجه است.

در یک پرونده مهم، اوپن‌ای‌آی درگیر یک دستور قضایی بزرگ در شکایت The New York Times است. این حکم، شرکت اوپن‌ای‌آی را ملزم می‌کند که سوابق گفت‌وگوهای صدها میلیون کاربر چت جی‌پی‌تی در سراسر جهان را به جز کاربران نسخه سازمانی، نگهداری کند.

شرکت اوپن‌ای‌آی این تصمیم را «خروج از حد مجاز» می‌داند و درخواست تجدیدنظر کرده است. این شرکت هشدار می‌دهد که اگر دادگاه‌ها بتوانند سیاست‌های حفظ حریم خصوصی آن‌ها را نادیده بگیرند، در آینده درخواست‌های بیشتری برای دسترسی قانونی یا تحقیقات افزایش خواهد یافت.

امروزه شرکت‌های فناوری اغلب در تحقیقات جنایی احضاریه دریافت می‌کنند، اما با تغییر قوانین، نگرانی‌ها درباره ردپاهای دیجیتال نیز بیشتر می‌شود. مثلاً پس از لغو حکم Roe v. Wade توسط دیوان عالی آمریکا در ژوئن ۲۰۲۲، بسیاری از کاربران به اپلیکیشن‌های امن‌تر یا Apple Health که اطلاعات را رمزنگاری می‌کند، روی آوردند.

آلتمن همچنین گفت: «من فکر می‌کنم منطقی است که قبل از استفاده زیاد، شفافیت قانونی درباره حریم خصوصی وجود داشته باشد.» او تأکید کرد تا وقتی هوش مصنوعی همان محرمانگی حرفه‌ای‌ها را نداشته باشد، کاربران ممکن است در بازگو کردن مسائل شخصی محتاط‌تر باشند.