طبق یک تحقیق جدید مشخص شده است که مقدار زیادی از بیت کوینها و ارزهای دیجیتال تا به حال در سراسر دنیا از دست رفته و ناپدید شدهاند.
با وجودی که بیت کوین سالها است در گردش است ولی به علت روش پیچیده عملکرد ارزهای دیجیتال هنوز هم به عنوان یک چیستان برای بسیاری از مردم مطرح است. برخلاف ارزهای سنتی که در بانکها نگهداری میشوند، بیت کوین در سراسر دنیا بین مردم پخش شده و شاید هیچگاه نتوان بیت کوینهای از دست رفته را دوباره به دست آورد.
طبق یک تحقیق جدید مشخص شده است که مقدار زیادی از ارزهای دیجیتال تا به حال در سراسر دنیا از دست رفتهاند و ناپدید شدهاند. از ۱۶/۷ میلیارد سکهای که تا تاریخ ۱۱/۲۰۱۷ استخراج شدهاند، حدود ۲/۶ میلیون سکه تا به حال در اثر گم شدن، از چرخه خارج شدهاند. ۱/۰۴ میلیون بیت کوین از سکههای اصلی هیچ گاه پیدا نخواهند شد و سکههای خرید و فروش شده و ۲ درصد سکههایی که بر روی آنها سرمایهگذاری شده است نیز دارای همین سرنوشت میشوند. از جانب دیگر، میلیونها دلار نیز توسط اشخاصی که پس از آن که نمیتوانند قیمت اصلی سکهها را در اثر نوسانات حدس بزنند، سکههای خود را با قیمت پایین میفروشند از بین میرود.
فهرست مقاله
Toggleسکههای گمشده
برای اینکه درک بهتری در مورد این جریان پیدا کنید، باید گفت که سکهها بیشتر اوقات به علتهای زیر از دست میروند: افراد کلیدهای شخصی خود را گم میکنند، کاربران هنگامی که قیمت بیت کوین کاهش پیدا میکند آن را خرج میکنند، کاربران کامپیوترهای خود یا درایوهای سخت افزاری خود را که شامل کلیدهای شخصی آنهاست اشتباهاً به دور میاندازند و یا صرافیها و بنگاههای مالی ارز دیجیتال مورد هک و سرقت قرار میگیرند.
هنگامی که این سکهها از دست میروند تقریباً دیگر هیچ شانسی برای برگرداندن سکهها وجود ندارد. سیستم ترفندی برای دوباره پس گرفتن سکههای از دست رفته ندارد، زیرا این کار ممکن است به امنیت سیستم خدشه وارد کند. بسیاری از افراد حتی سعی کردهاند به محل دفن زبالهها بروند و با جستجو در زبالهها بتوانند کلیدهای شخصی خود را پیدا کند و یا بسیاری از آنها حتی به روانکاوی و هیپنوتیزم روی آوردهاند تا بتوانند پسوردهای خود را به خاطر بیاورند.
ما در این مقاله تصمیم داریم ماجرای برخی افراد را که مقادیر زیادی بیت کوین از دست دادهاند برای شما تعریف کنیم.
جیمز هاولز
در تابستان سال ۲۰۱۳ هنگامی که جیمز در حال تمیز کردن میز کارش بود، اشتباهاً یک درایور سخت افزاری را که مربوط به لپتاپ قدیمیاش بود دور انداخت. چند ماه بعد به خاطر آورد که آن درایو در حدود ۷۵۰۰ بیت کوین که او در سال ۲۰۰۹ آنها را استخراج کرده بود، داشته است.
هنگامی که او متوجه شد قیمت بیت کوین از هزار دلار هم بالاتر رفته فهمید که آن درایو سخت افزاری ۷ میلیون دلار ارزش دارد. امروزه ارزش آن درایو سخت افزاری ۶۰ میلیون دلار است. چند سال آینده جیمز که دیگر با سرنوشت خود کنار آمده بود ولی هر چه که قیمت بیت کوین افزایش پیدا میکرد، زندگی برای او سختتر میشد این مرد در مصاحبهای به تازگی گفته است:
میدانید گاهی پیش میآید که هنگام دور انداختن چیزی احساس بدی به آدم دست میدهد. من هم در آن لحظه که درایو سخت افزاری را در سطل آشغال میانداختم، احساس بدی داشتم.
بالاخره جیمز تصمیم گرفت روشهایی را پیش بگیرد تا شاید بتواند سکههایش را برگرداند. یکی از این روشها این بود که، محل دفن زبالهها را برای پیدا کردن درایور سخت افزاری خود زیر و رو کند. البته او ابزارهای لازم برای جستجو را در اختیار نداشت. بنابراین یک کمپین از افراد، داوطلب شدند که به او برای پیدا کردن بیت کوینهایش با نیروی انسانی و ابزار لازم، کمک برساند. چند سال بعد گذشت و در مورد این ماجرا اخبار خاصی منتشر نشد. به نظر میرسد که جستجوها متوقف شده باشد.
کمپبل سیمپسون
چندین سال پیش سیمپسون یک درایو سخت افزاری ۲۵۰ گیگابایتی ژنریک را دور انداخت. او فراموش کرده بود که در آن زمان این درایو حاوی ۱۴۰۰ بیت کوین است که در آن وقت ارزش آنچنانی نداشتند. ولی متأسفانه در حال حاضر همان درایو گمشده ۱۱ میلیون دلار ارزش دارد.
او توضیح میدهد که سکهها را در سال ۲۰۱۰ با قیمت هر سکه ۱/۵ سنت خریداری کرده بود و حدود ۲۵ دلار از این سکهها را از طریق پیپال (Paypal) مصرف کرده بود. به گفته این مرد در آن هنگام هنوز بیت کوین مشهور نشده بود و استخراج آن بسیار ساده بود. او در مصاحبهای اشاره کرده است:
یک روز تصمیم گرفته بودم تا میز کارم را مرتب کنم. چندین usb، عینکهای سه بعدی، کابلهای usb و وسایل دیگر کامپیوتر که خراب شده بودند را دور ریختم که در میان آنها آن درایو سخت افزاری حاوی بیت کوینها هم بود. که به علت اینکه به نظرم قدیمی و خراب بود، آن را نیز دور انداختم. زیرا درایوهای بهتری در اختیار داشتم.
مارک فرانفلدر
شاید همه مردم تا به حال دچار مشکل فراموشی پسورد یا پین کد خود شده باشند. با این حال بیشتر اوقات این پسوردها، کلید ورودی برای دسترسی به ۱۰۰۰۰ دلار پول نیست. مارک در سال ۲۰۱۶ سه هزار دلار در زمینه بیت کوین سرمایه گذاری کرده و تصمیم گرفت که یک کیف سخت افزاری خریداری کند تا بتواند سکههایش را با امنیت در آن نگهداری کند. عموماً کیف پولهای سرد بهترین و امنترین متدهای نگهداری ارزهای دیجیتال محسوب میشوند ولی دو مشکل دارند. ممکن است درایور سخت افزاری را گم کنید یا پسورد آن را فراموش نمایید.
متأسفانه این دقیقاً مشکلی بود که برای مارک به وجود آمد. او که پسورد خود را بر روی یک تکه کاغذ نوشته بود یک مدت بعد آن تکه کاغذ را گم کرد، و پس از آن هم دیگر نتوانست آن پسورد را به خاطر بیاورد. در آن زمان سکهها حدود ۳۰ هزار دلار ارزش داشتند ولی در حال حاضر ارزش بسیار بیشتری دارند.
پس از گم شدن تکه کاغذ، مارک تصمیم گرفت از مردم در انجمنهای اینترنتی مختلف کمک بگیرد و از دیگران بخواهد تا درایور سخت افزاری را باز کنند. عاقبت کسی را پیدا کرد که میتوانست با هک کردن کیف پول باعث شود که مارک بتواند بالاخره به سکههای از دست رفته خود دست پیدا کند. این یک ماجرای موفقیت آمیز بود اما باز هم شانس به دست آوردن سکههای داخل یک درایو یا کیف پول سخت افزاری، هنگامی که پسورد یا پین کد خود را فراموش کرده یا گم کنید، بسیار کم است.
سایمون
مردی به نام سایمون در سال ۲۰۱۱ از سایت Tor استفاده میکرد و از بازاری به خرید و فروش غیرقانونی اسلحه، مدارک، مواد مخدر و چنین مسائلی مشغول بود. او تصمیم گرفت ۱۰ هزار بیت کوین برای یک پاسپورت جعلی بپردازد و شش هزار بیت کوین دیگر هم برای انعام به شخص مورد نظر پرداخت کند. ولی او بدشانسی بزرگی آورد نه تنها آن شخص توانست پاسپورت را به او برساند بلکه او حتی نمیتوانست تصور کند که بیت کوین در آینده نزدیک چه قیمتی پیدا خواهد کرد. ولی با این حال به علت اینکه بیت کوینها هنوز داخل حساب صرافی که او بودند خیالش از بابت این جریان راحت بود. با این حال دو سال بعد، یک مرد روس که از طریق صرافی لیبرتی فایننس (Liberty Finance به وسیله بیت کوین به پولشویی میپرداخت دستگیر شد. سایمون هم از همین سرویس پلتفرم لیبرتی فایننس برای نقل و انتقال پولهایش استفاده میکرد. تمام پولهای این پلتفرم به وسیله اف بی آی بلوکه شد. اگر این اتفاق نیفتاده بود شاید سایمون میتوانست به ۴۰۰ میلیون دلار خود دست پیدا کند.
مشتریان صرافی امتی گاکس Mt Gox
در سال ۲۰۱۴ صرافی ژاپنی امتی گاکس ، بزرگترین بنگاه و صرافی بیت کوین در جهان بود که ۷۰ درصد تراکنشهای بیت کوین از طریق آن به انجام میرسید در انتهای این سال این صرافی ورشکسته شد. آنچه که اتفاق افتاد چه بود؟ پس از یک هک بزرگ کمپانی حدود ۷۴۰ هزار سکه خود را که در حدود ۶ درصد بیت کوینهای در گردش در بازار بود، از دست داد. این مقدار حدود ۵۰۰ میلیون دلار ارزش داشت. امروزه این سکههای دزدیده شده حدود ۵ میلیارد دلار ارزش دارند و صرافی امتی گاکس به عنوان یکی از بزرگترین سرقتهای تاریخ بیت کوین مطرح میشود.
در تاریخ هفتم فوریه سال ۲۰۱۴ برداشتهای مالی متوقف شد و این صرافی اعلام کرد که تصمیم دارد تحقیق فنی بر روی پروسه ارز دیجیتال داشته باشد. طولی نکشید که همه فعالیتها در این بنگاه مالی از کار افتادند و مشخص شد که این بنگاه هک شده و همین مسئله باعث کاهش قیمت بیت کوین شد. این هک چندین تئوری را مطرح ساخت که طبق آنها این مقادیر قبلاً هم از دست رفته بودند و مدیریت این بنگاه مالی، احتمالاً در این مسئله دخیل بوده است. شواهد مقداری از موضوع را روشن کرده ولی کاربران هنوز نتوانستهاند سرمایههای خود را پس بگیرند.