امروزه راه‌های زیادی برای کسب درآمد از دنیای ارزهای دیجیتال وجود داشته و تقریبا تمامی افراد با هر مقدار سرمایه، می‌توانند به این بازار وارد شوند. یکی از معروف‌ترین روش‌ها که طرفداران زیادی پیدا کرده است، استیکینگ نام دارد. استیکینگ (Staking) به‌خاطر ویژگی‌های به‌خصوص خود، از امن‌ترین روش‌ها شناخته شده و کسانی که قصد دوری از ریسک بازار را دارند، معمولا این راه را برای سرمایه‌گذاری انتخاب می‌کنند.

نکته‌ای که باید به آن توجه داشت، این است که ریسک کم استیکینگ، دلیلی بر انجام ناآگاهانه این کار نیست؛ سرمایه‌گذارانی که قصد استیک کردن دارایی خود را دارند، باید بهترین رمزارزهای موجود در بازار برای استیکینگ را شناخته و سپس برای این کار اقدام کنند. در ادامه این مطلب، ضمن ارائه تعریف استیکینگ، بهترین ارزهای دیجیتال که استیک کردن آن‌ها می‌تواند پرسود باشد را معرفی خواهیم کرد.

تعریف استیکینگ

ارزهای دیجیتال از روش‌های متنوعی برای اعتبارسنجی تراکنش‌های شبکه خود استفاده می‌کنند که دو مورد از معروف‌ترین آن‌‌ها، PoW و PoS هستند. در روش PoW که اولین متد نیز محسوب می‌شود، ماینرهای مختلف با ورود به شبکه این کار را انجام می‌دهند؛ اما در روش PoS، صاحبان ارزهای دیجیتال دارایی خود را به‌عنوان وثیقه به شبکه می‌سپارند و در کنار این کار، به تایید تراکنش‌ها مشغول می‌شوند. در واقع در شبکه‌های PoS، وظیفه تایید تراکنش‌ها به‌جای ماینرها، برعهده استیکرها است.

یکی از نکات مهم در مورد استیکینگ که به درک بهتر آن کمک می‌کند، این است که بلوکه شدن دارایی در شبکه، ارتباطی با فرآیند تایید تراکنش‌ها ندارد. در واقع بدون سپردن وثیقه نیز می‌توان تراکنش‌ها را تایید کرد اما تمامی بلاک‌چین‌ها حداقل میزان مشخصی را به‌عنوان وثیقه درنظر گرفته‌اند تا تضمینی بر عدم اقدامات خرابکارانه در شبکه باشد. درصورت ایجاد هرگونه اختلال از طرف استیک‌کننده، دارایی وی ضبط شده و برای ترمیم اختلالات ایجاد شده به‌کار گرفته می‌شود.

در روش استیکینگ، بسته به این ‌که هریک از استیکرها چه مقدار دارایی را در شبکه قفل کرده باشند، تعداد تراکنش برای تایید کردن و اعتبارسنجی به آن‌ها سپرده شده و بعد از انجام این کار، کارمزد آن‌ها به کیف پول دیجیتال‌شان واریز می‌شود. میزان کارمزد معمولا درصد مشخصی از کل دارایی قفل شده است؛ در واقع هرچقدر دارایی بیشتری به‌عنوان وثیقه سپرده شود، درآمد بیشتری نیز کسب می‌شود.

بهترین رمزارزها برای استیکینگ

امروزه ارزهای دیجیتال زیادی از الگوریتم PoS پیروی کرده و امکان استیک کردن کوین‌های خود را به‌وجود آورده‌اند. هرکدام از رمزارزها، درصد سود خاصی را برای استیکینگ درنظر گرفته‌اند و قوانین مرتبط با خودشان را دارند. تعدادی از بهترین ارزهای دیجیتال که می‌توان با استیک کردن آن‌ها سود به‌نسبت خوبی را به‌دست آورد عبارت‌اند از:

ارز دیجیتال اتریوم

بعد از این ‌که اتریوم به ورژن 2.0 ارتقا پیدا کرد، کاربران این توانایی را پیدا کردند که کوین‌های آن را استیک کرده و از درآمد ثابتی برخوردار شوند. نکته‌ای که در مورد این موضوع وجود دارد، این است که برای استیک کردن اتریوم، حداقل به ۳۲ اتریوم نیاز است. با داشتن این مقدار اتریوم، می‌توان به یک node تبدیل شد و تراکنش‌های مختلف را اعتبارسنجی کرد.

کاربرانی که توانایی فراهم کردن این مقدار اتریوم را ندارند، می‌توانند در استخرهای استخراج خارج از شبکه شرکت کنند. این استخرها به کاربران این امکان را می‌دهند تا با مشارکت یکدیگر به‌عنوان Validator به شبکه بپیوندند؛ در واقع، می‌توانند با استفاده از مقادیر کم‌تری از اتریوم، به کسب درآمد مشغول شوند.

ارز دیجیتال کاردانو

ارز دیجیتال کاردانو که با نماد ADA در بازار رمزارزها حضور دارد، یکی دیگر از بهترین گزینه‌ها برای استیکینگ است. این ارز دیجیتال از یک نوع الگوریتم PoS به نام Ouroboros استفاده می‌کند که باعث شده تا قابلیت‌های جالبی برای آن ایجاد شوند. برای مثال، استیک کردن کوین‌های کاردانو نیازی به قفل ماندن دارایی ندارد؛ در واقع هرگاه که کاربر قصد برداشت دارایی خود را داشت، می‌تواند بدون نیاز به پرداخت خسارت از دارایی خود استفاده کند.

ارز دیجیتال سولانا

یکی دیگر از بهترین ارزهای دیجیتال برای استیکینگ، سولانا است. این ارز دیجیتال امروزه با نماد SOL در بازارهای مالی خرید و فروش می‌شود و دلیل اصلی شهرت آن نیز به‌خاطر سرعت بالا و کارمزد تراکنش کم است. سولانا میزان خاصی را برای حداقل رمزارز مورد نیاز جهت استیکینگ مشخص نکرده است؛ اما توصیه می‌شود برای این ‌که بتوان سود ارزنده‌ای را به‌دست آورد، مقادیر قابل توجهی را استیک کرد. به‌طورکلی، سولانا یکی از بازترین پلتفرم‌های بلاک‌چین در رابطه با استیک کردن ارزهای دیجیتال محسوب می‌شود.

ارز دیجیتال تزوس

یکی از موفق‌ترین شبکه‌های بلاک‌چین مبنی بر PoS، شبکه Tezos است. این شبکه در سال ۲۰۱۴ تاسیس شد و در سال ۲۰۱۸، فعالیت عمومی خود را آغاز کرد. کوین شبکه تزوس، XTZ نام دارد که کاربران می‌توانند با استیک کردن آن، نسبت به دریافت پاداش اقدام کنند.

شبکه Tezos کاربرانی که نسبت به استیک کردن کوین‌ها اقدام می‌کنند را Baker می‌نامد. بیکرها برای تبدیل شدن به یک node، لازم است تا ۸ هزار XTZ را در شبکه قفل کنند. کاربرانی که توان قفل کردن این مقدار را ندارند، می‌‌توانند به‌عنوان یک Delegator یا همان واگذارکننده وارد شبکه شوند؛ بدین معنا که کوین‌های خود را به یک Baker سپرده و سهم سود خود را دریافت کنند‌.

شبکه ارز دیجیتال Avalanche

از دیگر شبکه‌های بلاک‌چین که امکان استیک کردن کوین‌ها را به کاربران خود می‌دهد، Avalanche است. این شبکه از یک کوین بومی به نام AVAX استفاده می‌کند که کاربران با داشتن حداقل ۲ هزار عدد از آن، می‌توانند وارد فرآیند استیکینگ شوند.

شبکه Avalanche نیز امکان واگذاری کوین به nodeهای اصلی را فراهم کرده است. در واقع افرادی که ۲ هزار AVAX یا بیشتر دارند، به‌عنوان Validator و سایر کاربران با دارایی کمتر، به‌عنوان Delegator شناخته می‌شوند. نکته‌ای که در این میان باید درنظر داشت، این است که Delegatorها نیز باید حداقل ۲۵ عدد AVAX داشته باشند.

شبکه ارز دیجیتال Polkadot

شبکه بلاک‌چین Polkadot در سال ۲۰۱۷ با هدف ایجاد بستری مناسب برای تعامل شبکه‌های بلاک‌چین مختلف افتتاح شد و باتوجه به ایده نوآورانه‌ای که داشت، توانست در مدت‌زمان کوتاهی به شهرتی بالا دست پیدا کند. کاربران می‌توانند به دو صورت Validator و Nominator در این شبکه اقدام به استیک کردن کوین‌های DOT کنند؛ این کوین‌ها متعلق به شبکه Polkadot هستند.

کاربران Validator استیک‌کنندگان اصلی بوده و کاربران Nominator، افرادی هستند که کوین‌های خود را به Validatorها می‌سپارند. این‌ که هرکدام از این کاربران برای شروع فرآیند استیکینگ به چه مقدار کوین نیاز داشته باشند، به فاکتورهای زیادی وابسته است؛ اما به‌طورکلی، Validatorها به چندین هزار DOT و Nominatorها به ۲۰۰ تا ۵۰۰ عدد DOT نیاز دارند.

مدت‌زمان قفل شدن دارایی‌

یکی از سوالاتی که ممکن است برای هریک از کاربران پیش بیاید، این است که دارایی‌ها چه مدت باید قفل باشند؟ در پاسخ به این سوال باید گفت که هرکدام از شبکه‌های بلاک‌چین، مدت‌زمان متفاوتی را درنظر گرفته‌اند. البته این مدت‌زمان انعطاف به‌نسبت خوبی داشته و کاربران بسته به توانایی خود، می‌توانند آن را کاهش یا افزایش دهند. طبیعی است که هرچقدر مدت‌زمان قفل شدن دارایی طولانی‌تر باشد، سودی که به آن تعلق می‌گیرد نیز بیشتر خواهد بود. باتوجه به این موضوع، سوددهی نهایی فرآیند استیکینگ به دو فاکتور میزان سرمایه قفل شده و مدت‌زمان قفل کردن آن بستگی دارد.

بزرگ‌ترین ریسک استیکینگ

جدا از مسائلی مانند تامین امنیت ارزهای دیجیتال، استیک کردن در یک پلتفرم مورد اطمینان و…، ریسک‌های دیگری نیز در مورد استیکینگ وجود دارند که به‌هیچ‌عنوان نباید به‌ آن‌ها بی‌توجه بود. مهم‌ترین مورد از بین تمامی ریسک‌هایی که وجود دارند، نوسانات قیمت ارزهای دیجیتال است؛ چراکه این بازار همواره افت‌وخیزهای زیادی را تجربه می‌کند.

در فرآیند استیکینگ، سود افراد برحسب ارز دیجیتالی که استیک کرده‌اند محاسبه می‌شود. در واقع درآمد این کار، طبق دلار آمریکا و یا یک قیمت ثابت و مشخص نیست. برای مثال فرض کنید که ارز دیجیتال X را استیک کرده‌ایم و در ازای این‌ کار، سالانه ۲۰ درصد از دارایی خود را به‌عنوان سود دریافت می‌کنیم. درصورتی که تعداد 10X استیک کرده باشیم، در انتهای سال 12X خواهیم داشت.

فرض کنید که ابتدای سال، ارز دیجیتال X را با قیمت ۱ دلار خریداری کرده‌ باشید. درصورتی که قیمت این ارز ثابت بماند، در انتهای سال باید ۱۲ دلار پول داشته باشید؛ اما اگر ثابت نماند چه؟ فرض کنید قیمت X نزول پیدا کرد و نصف شد. حالا انتهای سال شده و 12X شما، ۶ دلار می‌ارزد. درصورتی که برای خرید 10X در ابتدای سال، ۱۰ دلار هزینه کرده بودید. بدین‌خاطر است که قبل از انجام استیکینگ، باید از ثبات ارز دیجیتال و میزان پتانسیلی که دارد آگاه باشید.

جمع‌بندی

در این مطلب سعی کردیم تا مهم‌ترین نکات پیرامون استیکینگ را مورد بررسی قرار داده و بهترین ارزهای دیجیتال برای استیک کردن را نیز معرفی کنیم. سرمایکس امروزه امکان معامله بیش از ۶۰۰ ارز دیجیتال را برای کاربران خود فراهم کرده است. فعالان بازار ارزهای دیجیتال می‌توانند گستره وسیعی از رمزارزها را از این صرافی تهیه کرده و آن‌ها را در همین صرافی استیک کنند.