سیگنال نزولی بودن روند حرکتی بیت کوین
ارز های اتریوم، ریپل و بیت کوین کش که به ترتیب در رده های دوم تا چهارم بازار رمزارز ها از لحاظ حجم مبادلاتی هستند، پایین ترین قیمت خود در سال ۲۰۱۸ را تجربه کردند. در این بین اتریوم چند ساعتی پایین تر از ۴۰۰ دلار مبادله شد که این قیمت کمترین نرخ ثبت شده از آبان ۱۳۹۶ تا کنون می باشد.
بررسی نمودار های تحلیل تکنیکال بیت کوین
در نمودار هفتگی بیت کوین، حمایت ۶۶۰۰ دلاری مشاهده می شود. این حمایت ناشی از شاخص میانگین متحرک هفتگی است. هم اکنون این حمایت کلیدی پابرجا مانده است. تنها زمان می تواند بگوید که آیا این حمایت نیز شکسته خواهد شد یا خیر.
با توجه به مقاومت سطح حمایتی ۶۶۰۰ دلاری، هم اکنون شاهد رشد جزئی قیمت بیت کوین و قرار گرفتن مجدد آن در بالای ۷۰۰۰ دلار هستیم. اما حجم پایین مبادلات و تراکنش ها یک مشکل جدی برای بیت کوین و سایر رمزارز ها می باشد. حجم مبادلات در صرافی های بایننس (Binance)، بیت فاینکس (Bitfinex) و بیت فلایر (Bitflyer) با وجود این که در صدر رده بندی صرافی ها از لحاظ حجم هستند، همچنان پایین است. نمودار روزانه بیت کوین نمایانگر به وجود آمدن کانال نزولی می باشد که تنها حجم بالای خرید می تواند آن را از این کانال خارج کند.
علاوه بر کانال نزولی شکل گرفته، شاخص RSI نیز باید بررسی شود. آن چنان که در تصویر نمایان است در ساعات آینده مشخص خواهد شد که این شاخص به روند نزولی فعلی ادامه خواهد داد یا در جهت معکوس و صعودی قرار خواهد گرفت.
نقطه حمایت بعدی
در صورت شکسته شدن حمایت ۶۶۰۰ دلاری، قیمت ۶۰۰۰ دلار حمایت کلیدی بعدی خواهد بود. این حدود قیمت (۵۸۰۰-۶۱۰۰) پایین ترین قیمت ثبت شده برای بیت کوین در سال ۲۰۱۸ می باشد. انتظار می رود در این نقطه حمایت قوی صورت بگیرد و خریداران سرانجام اقدام به ورود کنند و با شکل گیری الگوی کف دوقلو (double-bottom) شاهد رشد قیمت باشیم.
همان طور که در نمودار یک روزه ی قیمت بیت کوین مشخص است، احتمالا تقاطع نمودار میانگین متحرک ۵۰ و ۲۰۰ روزه در یکی دو روز آینده اتفاق خواهد افتاد. به این تقاطع نزولی در اصطلاح تقاطع مرگ (Death Cross) می گویند. تقاطع مرگ زمانی حاصل می شود که میانگین متحرک کوتاه مدت، پایین تر از میانگین بلند مدت آن قرار گیرد.
روی دادن تقاطع مرگ در گذشته
برخی کارشناسان اعتقاد دارند با روی دادن تقاطع مرگ ممکن است با فروش بیش تر از سوی معامله گران مواجه شویم که در آن صورت رسیدن به قیمت ۲۸۰۰ دلاری ثبت شده در شهریور ۱۳۹۶ دور از انتظار نخواهد بود. با این حال این نتیجه گیری کمی عجولانه بنظر می رسد چراکه طبق تجربه در مواردی پیش آمده که این شاخص معکوس عمل کرده و موجب حرکت صعودی نمودار شده است.
به طور مثال پس از تایید روی دادن تقاطع مرگ در ۱۱ آوریل ۲۰۱۴ (۲۲ فروردین ۱۳۹۳)، بیت کوین با کاهش شدید قیمت روبرو شد و به نرخ ۳۴۰ دلار رسید، اما در خرداد همان سال قیمتش دو برابر شده و به عدد ۶۸۰ دلار رسید. مطابق شکل زیر، در زمان روی دادن تقاطع مرگ، شاخص RSI در منطقه اشباع فروش به سر می برد.
کاهش ۶۵ درصدی قیمت بیت کوین در سال ۹۳
نمونه دیگر در شهریور ۱۳۹۳ رخ داد که باعث کاهش ۶۵ درصدی قیمت بیت کوین شد. از شهریور تا دی ماه شاهد کاهش قیمت و رسیدن به ۱۷۰ دلار بودیم. به هنگام روی دادن تقاطع مرگ در آن زمان شاخص RSI روند نزولی داشت و توانست خود را از محدوده اشباع فروش دور نگه دارد.
همچنین اتفاق تقاطع مرگ در بازار های دیگر نیز مواردی بودند که به صورت عکس عمل کرده و موجب افزایش قیمت شده است. در هر صورت این رویداد را باید به عنوان یک نقطه کلیدی در نظر بگیریم و آماده اتخاذ تصمیم مناسب باشیم.
در حالی که این مقاله نگارش می شود قیمت بیت کوین در حدود ۷۰۰۰ دلار شناور است و شاخص RSI در شرف ورود به محدوده ۲۷ تا ۳۰ می باشد. احتمال تشکیل روند صعودی در این بازه به صورت تجربی بسیار زیاد است.
به طور خلاصه، انتظار حمایت در قیمت های ۶۶۰۰ و ۶۰۰۰ دلار را داریم و اگر این حمایت ها شکسته شوند خبر خوبی برای بیت کوین نیست و رشد مجدد آن را دشوار خواهد کرد.
توجه!
نوشتار فوق تنها تحلیلی از نویسنده آن است. هرگونه پیامد استفاده از آن در سرمایه گذاری رمزارز ها با مسئولیت کاربران گرامی است و ارزجو از این نظر، سلب مسئولیت می نماید.