ابتدا ممکن است ریپل یا Ripple را به سختی درک کنید و با روش کارایی آن به خوبی آشنا نشوید اما در این مطلب با سادهترین روش، کارکرد ریپل را به شما توضیح خواهیم داد. ریپل دو بستر را برای خود فراهم کرده و آنها را در سال ۲۰۱۲ معرفی کرده است. اولی شبکه پرداخت ریپل یعنی Ripple Net است و دومی ارز دیجیتال آن است که Ripple XRP به آن میگویند.
ریپل نت به بانکها و موسسههای بزرگ مالی دنیا متصل میشود و از طریق آنها تمام تراکنشها و فعالیتهای خود را انجام میدهد. البته فرایند این اتصال کمی متفاوت است زیرا ریپل نت بعد از اتصال به بانکها، تمامی فرایندها را در بخش دیگری که به آن دفتر ریپل یا Ripple Ledger میگویند انجام میشود. این دفتر کاملا غیرمتمرکز است و با کمک کاربرها و توسعه دهندههای ریپل فعالیت میکند.
حال در کنار چنین سیستمی، ارز دیجیتال ریپل هم به کمک کاربرها آمد. از این ارز برای کارمزد و انجام تراکنشها در شبکه ریپل استفاده میشود. در حقیقت هدف اصلی ریپل آسان کردن عملیات انتقال دارایی بود که به خوبی توانست آن را پیاده سازی کند. هر تراکنش ریپل نهایتا در چهار ثانیه انجام میدهد که این رقم ریپل را از اکثر ارزهای معروف جهان، جلو میاندازد. در اتریوم همین زمان به دو دقیقه خواهد رسید و در بیت کوین هم اگر شبکه شلوغ باشد، ممکن است پنج ساعت طول بکشد. حتی در بانکهای سنتی هم به نظر میرسد که انتقالها فوری انجام میشود اما در حقیقت این انتقال در خود بانک بین سه تا هفت روز طول خواهد کشید.
پیدایش ریپل
شخصی به نام رایان فوجر در یکی از صرافیهای آنلاین کانادا فعالیت میکرد. او بعد از مدتی تصمیم گرفته بود که یک پلتفرم غیرمتمرکز را برای خودش راهاندازی کند. هدف از تاسیس چنین پلتفرمی این بود که کاربرهای عادی بتوانند ارز خودشان را بر روی این پلتفرم تاسیس کند. آنها در سال ۲۰۰۵ سایت خودشان را تاسیس کردند و تا سال ۲۰۱۱ روندی عادی را در پیش گرفته بودند تا اینکه در سال ۲۰۱۱ شخصی به نام جک مکالب شروع به توسعه یک ارز دیجیتال کرد و فوجر تمام دسترسیهای ریپل را به آن داد.
آنها تا سال ۲۰۱۷ توانستند موفقیتهای زیادی را به دست آوردند که تمامی اینها باعث شد تا به پنج ارز برتر جهان برسند. در ابتدا با بانکهای بزرگی مانند Santander قرارداد بستند و در بانکهای ملی شهرهایی همچون ابوظبی به طور رسمی شناخته شدند و در کنار تمامی اینها حدود ۷۰۰۰۰۰ دلار از آمریکا غرامت دریافت کردند. همینها باعث شد که سرمایه آنها به ۱۰ میلیارد دلار برسد و تنها سیستمی باشند که توسط بانکهای بزرگ جهان مورد استفاده قرار گیرد.
تفاوت ریپل و بیت کوین
بزرگترین تفاوت بیت کوین با Ripple در انجام تراکنشها است. ریپل مقیاس پذیری بالایی دارد و میتواند هزاران تراکنش را در ثانیه انجام دهد و این در حالی است که توسعه دهندههای آن اعلام کردهاند که به دنبال سرعت بیشتری هستند. در کنار آن بیت کوین تنها ۷ تراکنش را در ثانیه انجام میدهد که نسبت به رقبای خودش عدد ناچیزی است. بیت کوین برای حل چنین مشکلی فورک بیت کوین کش را معرفی کرد که باز هم نتوانست به محبوبیت ریپل در جهان برسد. برتری بعدی ریپل نسبت به بیت کوین، کارمزدها است. ریپل برای انجام هر تراکنش کارمزد بسیار کمی را دریافت میکند که باعث میشود شرکتهای بزرگ مالی که در روز تراکنشهای زیادی را انجام میدهند، از ریپل استفاده کنند.
تفاوت اصلی بیت کوین و ریپل در اهداف و فعالیتهای آنها است. بیت کوین میخواهد به یکی از برترین ارزهای جهان تبدیل شود و روش پرداخت خاصی را به کاربرها ارائه دهد. بیت کوین باعث شده است که کاربرها نیازی به شخص ثالث و بانک نداشته باشند و خودشان بتوانند تراکنشهای شان را انجام دهند. اما ریپل به دنبال روش پرداخت نیست. البته ممکن است در آینده به چنین چیزی هم تبدیل شود اما ریپل میخواهد که شبکه پرداختی خودش را در تمامی بانکهای جهان توسعه دهد. این توسعه باعث میشود که تمامی تراکنشها در زمان کمیانجام شوند و کارمزد آنها کمتر باشد. ارز ریپل را میتوان مانند سهام در پلتفرم توسعه داد و آن را به فروش رساند. برای همین ریپل برای سرمایه گذاران هم یک هدف مناسبی است.
تفاوت دیگر Ripple با بیت کوین یا دیگر ارزها در استفاده از بلاک چین است. ارزهای زیادی مانند بیت کوین از بلاک چین استفاده میکنند تا فعالیتهای شان به طور غیرمتمرکز باشد اما ریپل یک شبکه توسعه یافته متمرکز است و از بلاک چین استفاده نمیکند. به همین دلیل کاربرهایی که میخواهند به طور ناشناس فعالیت کنند، از ریپل استفاده نمیکنند و نقدهای زیادی نسبت به ریپل وارد شده است.
قیمت ریپل
Ripple توانست در یک ماه حدود ۲۰۰ درصد رشد کند. مثلا اگر شما در سال ۲۰۱۷ حدود ۱۰۰۰ دلار ارز Ripple برای خود خریداری میکردید، امروزه ارزش ارز شما حدود ۳۶۰۰۰۰ دلار میشد. ریپل سعی کرده است که قیمت خود را در شوکهای اقتصادی ثابت نگه دارد. یکی از دیگر دلایلی که نقدهای زیادی به ریپل وارد شده است، غیر قابل استخراج بودن آن است. یعنی افرادی که استخراج کننده هستند به هیچ عنوان نمیتوانند از ریپل استفاده کنند. تنها ۱۰۰ میلیارد توکن ریپل در شبکه وجود دارد که حدود ۴۰ درصد آن وارد زنجیره شده است و رو به رشد است.
ارزهای دیجیتال برای سرمایه گذاری بسیار مناسب هستند زیرا تا به امروز همگی آنها رو به رشد بودهاند و طبق بررسیهای اقتصاددانها، این روند رشد ادامه خواهد داشت اما مسئله ای که در ریپل وجود دارد متمرکز بودن آن است. از طرفی به دلیل اینکه بانکهای برتر جهان از ریپل استفاده میکنند، Ripple را برای سرمایه گذاری مناسب میکند زیرا با فعالیت بیشتر بانکها، ارزش توکنهای آن هم بیشتر میشود اما از طرف دیگر با هر اتفاق و اخباری که از سوی پلتفرم یا رسانهها منتشر شود، قیمت Ripple تغییر خواهد کرد.
والتهای ریپل
با توجه به اینکه این ارز محبوب است و جامعه کاربری بالایی دارد، همه فکر میکنند که در باید والتهای مناسبی هم داشته باشد اما برخلاف این تصور جالب است بدانید که Ripple همیشه در والتهایی که ارائه کرده به دلیل نحوه کار و متمرکز بودن، دچار مشکلات متعددی بوده است.
- والت لجر نانو اس: این والت سخت افزاری یکی از بهترین والتهای Ripple و دیگر ارزها است که از امنیت بالایی برخوردار است و امکانات زیادی را به کاربر میدهد. علاوه بر تمامی اینها این والت ریسکهای حملات آنلاین را ندارد و از آن میتوان در همه جا استفاده کرد.
- وب گیت هاب: گیت هاب یا Gatehub یک از معروفترین سایتها در زمینه نگهداری توکنهای ریپل است که از آن میتوان به صورت آنلاین استفاده کرد. شما میتوانید با پرداخت دلار آمریکا یا یورو در این سایت توکن مورد نظر خود را خریداری کنید. باید دقت کنید که این سایت در هنگام ثبت نام یک کد بازیابی ارائه میدهد که بهتر است آن را بر روی کاغذ یادداشت کنید زیرا همیشه به آن نیاز خواهید داشت. البته به دلیل اینکه قوانین مطرح شده در این سایت تحت نظر دولت آمریکا است، استفاده از آن برای ایرانیها ریسک زیادی دارد.
- والتهای صرافی: صرافیهای بزرگ آنلاین در کنار ارائه امکانات خود از جمله خرید و فروش ارزهای دیجیتال، یک والت امن هم برای نگهداری به کاربرها ارائه میدهد. البته استفاده از این والتها ریسک زیادی دارد زیرا هرلحظه ممکن است که توکنهای شما بلوکه شود. مثلا صرافی بیترکس با تحریم ایرانیها باعث شد که سرمایه تمام ایرانیهایی که در آن صرافی فعالیت میکردند، بلوکه شود.
- والت کوین پی منتز: کوین پی منتز هم نوعی والت آنلاین است که به صورت یک درگاه وب فعالیت میکند و برخی از کاربرها این والت را معرفی کردهاند. در این والت علاوه بر Ripple میتوان ارزهای دیگری را هم ذخیره کرد البته اخیرا مشاهده شده است که کاربرها باگهای زیادی را از سوی سایت گزارش دادهاند که بهتر است از این والت برای سرمایه زیاد استفاده نشود.
البته در کناری اینها والتهای دیگری هم هستند که میتوانند Ripple را در خود نگهداری کنند اما معمولا کاربرها امنیت والتها برایشان مهم است وترجیح میدهند از والتهایی استفاده کنند که امنیت توکنهای شان را تضمین میکند به همین علت بهتر است که از دیگر والتها استفاده نشود.
خرید ریپل
راههای زیادی برای خریدن توکن Ripple وجود دارد. شما میتوانید با پرداخت ریال به صرافیهای ایرانی، توکنهای Ripple را دریافت کنید و آن را در والت مخصوص خودتان نگه دارید. این صرافیها همگی معمولا مبلغی را برای کارمزد خودشان دریافت میکنند که گاهی برای مبالغ کوچک به صرفه نیست. راه دیگر خرید ریپل این است که فردی را پیدا کنید که توکن ریپل را در والت اش دارد و با پرداخت پول به آن، از آن توکن دریافت کنید که در چنین شرایطی باید اطمینان کامل نسبت به فرد داشته باشید زیرا ممکن است که کلاهبرداری کند. اگر دارای مسترکارت هستید میتوانید از صرافیهای معروف آنلاین هم خریداری کنید که بسیاری از ایرانیها نمیتوانند چنین کاری را انجام دهند. روش دیگر به دست آوردن ریپل این است که شما ارزی مانند بیت کوین را خریداری کنید و آن را در صرافیها یا والتها تبدیل به ارز ریپل کنید. در بخش زیر برخی از صرافیهای معتبر که قابلیت تبدیل ارز را هم دارند معرفی کرده ایم:
- ShapeShift: یکی از امنترین صرافیهای دنیا شیپ شیفت است. این صرافی امنیت بالایی دارد و بین کاربرهای ارزهای دیجیتال بسیار محبوب است. دلیل این محبوبیت علاوه بر رابط کاربری روان، سرعت بالای آن است. الگوریتم این سایت به گونه ای است که ارز شما را در خود نگه نمیدارد و مانند والت عمل نمیکند بلکه تنها برای تبدیل ارز به ارزی دیگر استفاده میشود که عملا تهدیدی مانند بلوکه شدن ارز شما وحود نخواهد داشت. همچنین این صرافی برای ایرانیها قابل استفاده است و میتوانید از طریق این سایت ارزهای مختلف خود را به ریپل تبدیل کنید.
- Binance: بایننس علاوه بر یک صرافی میتواند مانند والت هم عمل کند و از توکنهای شما مراقبت کند. این صرافی به دلیل اینکه چینی است میان کاربرهای ایرانی محبوبیت بالایی دارد زیرا خطر بلوکه شدن ارز شما در این سایت بسیار کم است. البته باید دقت داشته باشید که بهتر است توکنهای خودتان را در سایتهایی که والت شخصی ارائه میدهند نگهداری کنید. علاوه بر اینها شما میتوانید در همان بایننس ارز خودتان را خریداری کنید و به والت خود انتقال دهید یا آن را به ارز دیگری تبدیل کنید.
- Hitbtc: این صرافی هم مانند بایننس عمل میکند. دارای یک رابط کاربری ساده و جذاب است و با سادهترین روش امکان خرید ارز را به شما ارائه میدهد. البته بهتر است که توکنهای خودتان را در والت این سایت نگهداری نکنید زیرا خطر بلوکه شدن وجود دارد و باعث ضرر زیادی به شما و دیگر کاربرها خواهد شد. به همین دلیل زمانی که ارز خودتان را خریداری کردید آن را به والت شخصی خودتان انتقال دهید.
ریپل به دلیل متمرکز بودن خرید و فروش سختی دارد. بسیاری از والتها و صرافیها به دلیل اهمیت به غیرمتمرکز بودن و ناشناخته بودن کاربرها، ریپل را پشتیبانی نمیکنند و همین باعث شده است که نتوان به راحتی این ارز را به دست آورد. همچنین یکی از دلیلهای تاثیر گذار بر این قضیه، استخراج است. صرافیها از استخراج کاربرها سود زیادی به دست میآورند زیرا استخراج کنندهها توکنهای خود را به وسیله این صرافیها به فروش میرسانند که باعث میشود کارمزدهای زیادی ایجاد شود و هر کارمزد، سرمایه صرافیها را افزایش میدهد. ریپل به دلیل اینکه استخراج نمیشود، سودی برای صرافیها در این قضیه ندارد.